Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

21. 09. 2018. 20:37   >>  20:20 1

LAVROV O SIRIJI

Rusija će spriječiti SAD da stvore autonomne teritorije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Sarajevu da je rusko-turski dogovor o uspostavljanju demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib samo prelazni korak čiji je cilj uništenje terorista, prenio je TASS.

"Sporazum je postignut sa ciljem iskorjenjivanja terorističke prijetnje. To je svakako prelazni korak jer je samo stvorena demilitarizovana zona", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, taj korak je bio neophodan jer će stvaranje takve zone spriječiti da se iz zone deeskalacije puca na položaje sirijske vojske i rusku bazu u Hmejmimu.

Lavrov je izjavio da su rusko-turskim sporazumom jasno određene granice demilitarizovane zone.

"Do sredine oktobra svi pripadnici al-Nusre moraju da napuste demilitarizovanu zonu i iz nje mora biti odnijeto svo teško naoružanje", rekao je šef ruske diplomatije.

On takođe kazao da će Rusija učiniti sve da spriječi pokušaje SAD da stvore autonomne teritorije u Siriji.

"Glavne prijetnje teritorijalnom integritetu Sirije i dalje stižu sa istočne strane zemlje, gdje se pod kontrolom SAD i formiraju nezavisne i autonomne strukture na tom području. Mi ćemo insistirati na tome da se ta nezakonita aktivnost zaustavi", rekao je Lavrov.

On je dodao da će Rusija i direktno od SAD i u Savjetu bezbjednosti UN-a tražiti da se zaustavi taj proces.

Upitan kako komentariše nove sankcije SAD za 33 ruska zvaničnika i kompanije, Lavrov je rekao da Rusija čini sve neophodne korake da ne bi zavisila od SAD koje kontrolišu globalni finansijski sistem.

"Ovo nije prvi put da ozbiljni međunarodni problemi koji se tiču brojnih članova medjunarodne zajednice budu taoci izbornih ciklusa. To je veoma kratkovid pristup jer, kako sam i ranije rekao, povjerenje u principe međunarodnog finansijskog sistema je već ozbiljno podriveno. Sve više i više zemalja razmišlja o tome kako da se što više osamostali od njega", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija već stvara izlaz iz te situacije i čini sve da "ne zavisi od zemalja koje tako postupaju sa međunarodnim partnerima".

Šef ruske diplomatije je naveo kako povjerenje u dolar već drastično opada zbog novih sankcija.

"Što se tiče sankcija ruskim fizičkim i pravnim licima, prestali smo da se iznenađujemo. Konkretno u slučaju kompanije Suhoj, te sankcije su očigledan primjer nefer konkurencije. Mi smo u svakom slučaju ubijeđeni da je dolarski sistem diskreditovan i da poverenje u dolar drastično pada", naveo je Lavrov.

Američki državni sekretar Majk Pompeo odobrio je sankcije za 33 ruska vojna i obavještajna zvaničnika, objavljeno je juče.

Vašington je uveo i nove sankcije kineskoj vojnoj kompaniji zbog kupovine ruskih vojnih aviona i raketa.

Sankcije protiv Kine odnose se na kupovinu 10 ruskih aviona "suhoj" i raketnog sistema zemlja-vazduh "S-400".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније