Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

20. 09. 2018. 08:35   >>  08:16 2

IZVJEŠTAJ UN-A

Kolumbija oborila rekord u proizvodnji kokaina

Proizvodnja kokaina u kokaina dostigla je 2017. rekordan nivo, pokazuju nedavno objavljene statistike Ujedinjenih nacija (UN).

Ta zemlja je 2017. godine uzgajala koku, biljku iz čijeg lista se dobija kokain, na 171.000 hektara zemlje. To znači da je u 2017. godini došlo do povećanja površine na kojoj je uzgajana koka, i to za 25.000 hektara u odnosu na 2016. godinu, prema podacima UN-ove Kancelarije za drogu i kriminal.

U istom izvještaju se navodi da se procjenjuje kako je u Kolumbiji proizvedeno 1379 tona kokaina, što je opet porast u odnosu na 2016. godinu i to za 31 posto, javlja BBC, prenosi Index.hr.

Sve to se događa uprkos mirovnom sporazumu potpisanom 2016. godine s ljevičarskim pobunjenicima. Taj sporazum okončao je građanski rat koji je trajao 52 godine i u kojemu je ubijeno 260.000 ljudi, dok je preko sedam miliona raseljeno. Sporazum koji ga je okončao uključuje odredbe koje govore o zemljištima seljaka za koje je predviđeno da umjesto koke počnu saditi kafu ili kakao.

Biljku koku obično sade siromašni farmeri, javlja Gardijan, koji dodaje da je sadnja te biljke igrala važnu ulogu u građanskom ratu.

Kolumbija je najveći svjetski proizvođač kokaina, a najveći dio te droge izvozi u SAD, koji je najveći svjetski potrošač kokaina.

Zemlja se već godinama bori s kriminalom i proizvodnjom kokaina zbog čega joj SAD u ratu protiv droga pomaže sa 400 miliona dolara godišnje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније