Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

19. 09. 2018. 11:40   >>  11:26

REZULTATI SAMITA

Sjeverna Koreja pristala da zatvori nuklearni pogon

Kim Džong Un je pristao da zatvori jedan od glavnih pogona za testiranje i lansiranje nuklearnog oružja, izjavio je južnokorejski predsjednik Mun Džae In.

Poslije sastanka u Pjongjangu, dvojica lidera su se dogovorila "o načinima na koje će biti postignuta denuklearizacija", potvrdio je Mun.

Kim Džong Un opisao je ovaj dogovor kao "korak naprijed" ka ostvarivanju mira na poluostrvu.

Kim je takođe izjavio da se nada da će "posjetiti Seul u bliskoj budućnosti", čime bi postao prvi sjevernokorejski lider koji je to uradio.

Glavna tema samita lidera dviju zemalja bila je denuklearizacija. Iako su se SAD i Sjeverna Koreja u načelu dogovorile o tome, konkretni pregovori su obustavljeni.

Mun je rekao da je Kim "pristao da zauvijek zatvori Tongčang-ri pogon za testiranje i lansiranje nuklearnog oružja" i da će ovo biti urađeno "u prisustvu eksperata iz različitih država", koji će potvrditi da pogon više nije u funkciji.

Tongčang-ri je bio glavni pogon u Sjevernoj Koreji za lansiranje satelita od 2012. godine, stoji u izvještaju monitoring grupe 38 Nort
Korišćen je i za testiranje motora za sjevernokorejske projektile koji su u stanju da dosegnu američko tlo.

Južnokorejski lider takođe je rekao da je Kim pristao da zatvori nuklearni pogon Jongbajon, gdje su navodno proizvedeni materijali korišćeni u nuklearnim probama, ali samo ako SAD uzvrate nekom recipročnom mjerom. Nije precizirano na šta se ta mjera odnosi.

Sjeverna Koreja je uništila svoj glavni nuklearni pogon u Pungji-riju ubrzo nakon sastanka Kim Džong Una sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u junu.

"Nijedan od ovih ustupaka neće puno koštati Kima, a neće ni potpuno razoružati Sjevernu Koreju, ali omogućiće da se razvijaju odnosi povjerenja između SAD i Sjeverne Koreje i da se nastave razgovori", ocijenio je Mun.


Kada je riječ o odnosima Sjeverne i Južne Koreje, takođe je postignut napredak u odnosima. Najavile su da će povezati željeznicu, omogućiti članovima porodica da se "spoje" nakon decenija razdvojenosti i sarađivati u oblasti zdravstvene zaštite.

Mun je pozvao sjevernokorejskog lidera u Seul, nagovijestivši da je moguće da će se posjeta održati prije kraja godine.

Dvije zemlje će se zajedno kandidovati za domaćina ljetnjih Olimpijskih igara 2032.

Ministar odbrane Južne Koreje i glavnokomandujući armije Sjeverne Koreje takođe su potpisali dogovor kojim se obavezuju na smanjenje vojnih tenzija, uspostavljanje "tampon zone" u pograničnom području kako bi spriječili slučajne incidente.

Dogovor je potpisan tokom trodnevne posjete Muna Pjongjangu.

Ovo je prvo putovanje južnokorejskog lidera na sjever, kao i treći susret Muna i Kima od istorijskog samita u aprilu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније