Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 09. 2018. 10:37 >> 10:18
2

ZAHTJEV POLJSKE

Tramp neće sankcijama zaustavi Sjeverni tok 2

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je u susretu sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom u utorak u Vašingtonu ruski gasovod Sjeverni tok 2, ali je rekao i da SAD neće izaći u susret poljskim vlastima i sankcijama zaustaviti ruski projekat.

 

 

 

"Ne planiramo to (sankcije). Jednostavno smatramo da je veoma nesrećno što Njemci plaćaju milijarde dolara za isporuke gasa iz Rusije. I vjerujte mi da se to njemačkim građanima ne sviđa", kazao je Tramp nakon sastanka, javlja danas državni Poljski radio koji je predsjedniku u Bijeloj kući postavio pitanje o eventualnim sankcijama.

Zvanična Varšava od početka je protiv izgradnje ruskog gasovoda na dnu Baltika i njegovog proširenja Sjeverni tok 2, između ostalog zato što time ruske isporuke u Zapadnu Evropu zaobilaze teritoriju Poljske, ali i Ukrajine i Slovačke, a i stoga što umjesto da diverzifikuju izvore gasa, učvršćuju zavisnost Evrope od ruskog gasa.

"Donald Tramp mi je rekao da se Njemcima uopšte ne isplati takva zavisnost od ruskih isporuka i kazao mi je da ne razumije stav Njemačke. Ja sam rekao da je to opasno za Evropu i za Poljsku zato što znači rusku dominaciju na tržištu Evrope", rekao je sinoć poljski predsjednik Duda u intervjuu za poljsku državnu televiziju TVP.info.

Poljski predsjednik kao argument u susretu sa Trampom upotrijebio je i to da će Sjeverni tok 2 otežati Amerikancima da izvoze u Evropu svoj tečni prirodni gas za koji je Poljska izgradila novi terminal u luci Švinoujšće na Baltičkom moru.

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič koji je u julu tvrdio da SAD razmatraju da preko sankcija blokiraju izgradnju Sjevernog toka 2 kazao je nakon Trampovog odbijanja da posegne za sankcijama Poljskom radiju da nije razočaran jer je važno prije svega to što je Tramp potvrdio da je kritički raspoložen prema projektu Sjeverni tok 2, javio je Poljski radio.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније