Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 09. 2018. 14:52   >>  14:34

TUŽILAC SAOPŠTIO

"Ubistvo novinara Kucijaka naručeno"

Slovački istraživački novinar Jan Kucijak i njegova vjerenica Martina Kušnirova likvidirani su krajem februara u profesionalno pripremljenom, naručenom ubistvu i to zbog dvije od više istraživačkih tema o prožimanju mafija i politike koje je taj mladi novinar pokrenuo, saopštio je danas tužilac Specijalnog tužilaštva Slovačke, nadležan za istragu tog zločina.

"Bez sumnji je dokazano da je motiv ubistva bio upravo novinarski posao Jana Kucijaka. Ubistvo je bilo profesionalno izvedeno i naručeno. Istraga se sada orijentiše na dva kruga novinarskih tema", kazao je danas na konferenciji za novinare tužilac, koga mediji po dogovoru sa tužilaštvom drže u anonimnosti, ne navodeći njegovo ime i bez snimaka kako izgleda.

Tužilac nije želio da precizira koje dvije od većeg broja tema korupcije i prožimanja slovačke političke scene, prije svega vladajuće stranke SMER, sa mafijama i tajkunima, kojima se prije ubistva bavio Kucijak mogu da budu motiv da bude brutalno ubijen u svojoj kući, zajedno sa vjerenicom.

Posljednja velika Kucijakova, nedovršena, tema, koju su priredile i posthumno objavile Kucijakove kolege, bile su veze italijanske mafije Ndrangeta i kalabrijske porodice Vadala aktivne u agrobiznisu na istoku Slovačke sa zvaničnicima stranke SMER.

Kucijakov posljednji posthumni članak bavio se i skandalom da su italijanski mafijaši namjestili bivšem dugogodišnjem premijeru, lideru SMER-a Robertu Ficu bivšu ljubavnicu Antonina Vadale, Mariju Troškovu, povezanu preko nekih preduzeća i poslova sa Turskom i sa albanskom narkomafijom, kao sekretaricu.

Tužilac je danas novinarima rekao da je ubica bio jedan, a takođe je medijima predao policijski crtež novog svjedoka koji je prema saznanjima istrage bio u trenutku ubistva blizu kuće mladog para i mogao bi da da policiji dragocjene informacije.

"18. aprila je u Hagu potpisan sporazum o osnivanju zajedničkog istražnog tima sa Italijom. Puno posla su obavili i istražitelji Evropola. Analitičkim radom Evropola došli smo do nekih informacije koje ne bi imali i napravljen je pomak u istrazi. Takođe smo uspostavili saradnju sa američkim FBI", kazao je tužilac Specijalnog tužilaštva Slovačke.

Zbog ubistva novinara i njegove vjerenice za koje je javnost saznala 26. februara u Slovačkoj su izbile najveće demonstracija od Plišane revolucije 1989. godine, a desetine hiljada Slovaka širom zemlje nedjeljama su na demonstracijama protiv vlade zahtjevale nezavisnu i poštenu istragu ubistva, ostavku vlade Roberta Fica koja je na kraju sredinom marta i pala, a bez uspjeha i vanredne parlamentarne izbore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније