Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: P.B. ]

15. 09. 2018. 23:20 >> 23:00

POMPEO TVRDI

Keri podriva američku politiku o Iranu

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je danas da Džon Keri, njegov prethodnik za vrijeme predsjednika Baraka Obame "aktivno podriva" američku politiku o Iranu.

On je istakao da je Keri to učinio sastajući se sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Zarifom.

Pompeo je, na konferenciji za štampu, neuobičajeno neuvijenim i oštrim rječnikom, ocijenio Kerijeve sastanke sa Zarifom kao "neprikladne i nezabilježene", odnosno "više nego nepristojne".

On je reagovao dan pošto je predsjednik SAD Donald Tramp optužio Kerija da je imao "ilegalne sastanke sa veoma neprijateljskim iranskim režimom", podsjeća AP.

Pompeo je rekao da bi "zakonske definicije prepustio drugima", ali je napao Kerija što kontaktira sa "najvećim svjetskim sponzorom terora" i što je Irancima "rekao da sačekaju da ova administracija ode".

"Nećete naći sličan slučaj u američkoj istoriji i Keri ne bi smio da se angažuje u takvoj vrsti ponašanja. To nije u skladu sa onim što je spoljna politika SAD, kako je definiše ovaj predsjednik", rekao je uzrujani Pompeo.

Keri je, u intervjuu za "Foks njuz", izjavio da se, od okončanja svog mandata državnog sekretara, u januaru 2017, sa šefom Zarifom sastao "tri ili četiri puta".

On je, takođe, optužio Trampovu administraciju da slijedi politiku promjene režima u Teheranu.

Trampova administracija je odlučula da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Keri ispregovarao sa Iranom 2015. godine, a koji je potpisalo šest država, podsjeća Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније