Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 09. 2018. 22:12 >> 21:54

SAD

Uragan Florens odnio četiri žrtve

Uragan Florens odnio je prve žrtve u SAD-u, ženu i njenu bebu, i još dvije osobe javila je policija u američkoj državi Sjeverna Karolina koja je na direktnom udaru uragana.

"Jedna žena i njena beba poginule su kada je drvo palo na njihovu kuću. Otac je povrijeđen i odveden u bolnicu", napisala je policija na Tviteru. Prema posljednjim informacijama još dvije osobe su stradale u oluji pa je broj žrtava porastao na četiri.

Guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper rekao je da uragan Florens pustoši tu američku državu i izrazio zabrinutost da bi "cijele zajednice" mogle da budu izbrisane pod njegovim naletom.

On je rekao da su u nekim djelovima plimni talasi visoki do tri metra.

 

Zvaničnici upozoravaju da će jake kiše od uragana Florens trajati danima i da bi stanovnici Sjeverne Karoline mogli da se suoče s najvećim poplavama u proteklom milenijumu.

Sekretar za saobraćaj Džim Trogdon rekao je da država očekuje poplave u oblastima između priobalnih mesta Vilmington i Šarlot.

Meteorolozi navode da se centar uragana Florens nalazi odmah kod ulaza na kopno blizu mesta Kejp Fier u Sjevernoj Karolini.

I dalje je to uragan prve kategorije s jačinom vjetra od 130 kilometara na sat, mada su prijavljeni jači naleti vjetra.

Nadolazeća voda natjerala je televizijsku stanicu u Sjevernoj Karolini da evakuiše osoblje usred izvještavanja o uraganu.

Više sati prije nego što je uragan Florens stigao do kopna izvještači televizije WCTI-TV u mestu Nju Bern morali su da napuste studio. Portparol te televizije je rekao da su putevi oko zgrade televizije počeli da se plave.

Gradske službe su kasnije izmjerile dubinu plimnog talasa od tri metra u gradu koji se nalazi na rijeci Njus blizu obale Atlantika. Grad se nalazi oko 145 kilometara od plaže gdje je uragan Florens udario o kopno danas u 7.15 po lokalnom vremenu.

Rijeke nadolaze sa sjeverne strane uragana Florens koji se kreće suprotno od smjera okretanja kazaljki na satu, i nanosi plimne talase iz okeana duboko na kopno.

Zbog jakih kiša takođe nadolaze rijeke i potoci. Prema procjeni meteorologa, na sedam američkih država koje će pogoditi uragan, pašće količina kiše dovoljna da sa 10 centimetara vode prekrije cio Teksas.

U mjestu Vašington u Sjevernoj Karolini reka Pamliko je probila korito i potapa čitave kvartove. Voda je potopila glavni autoput.

Raspoređeno je oko 9.700 pripadnika Nacionalne garde i civila, s vozilima za visoku vodu, helikopterima i čamcima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније