Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr ]

14. 09. 2018. 19:50 >> 19:32

BOLEST SE ŠIRI

Svinjska kuga otkrivena i u Belgiji

Afrička svinjska kuga pojavila se i u Belgiji, čime je postalo evidentno dalje širenje bolesti koja je pogodila farme u istočnoj Evropi i Kini, a sada prijeti i svinjskoj industriji u zapadnoj Evropi.

Belgijska agencija za bezbjednost hrane je, u četvrtak rekla da je afrička svinjska kuga (ASF) zabilježena u pokrajini Etale blizu granice s Francuskom, nakon što je uginuće nekoliko divljih svinja podiglo sumnju o prisutnosti virusa.

Ovo je prvi zabilježeni slučaj ove bolesti u Belgiji još od 1985. godine.

Francuska je žurno reagirala na vijest o uginuću divljih svinja u Belgiji, te je njihovo ministarstvo poljoprivrede pojačalo nadzor u četiri administrativne pokrajine koje se graniče sa Belgijom, kao i dodatne mjere za zaštitu svinjskih farmi i klanica.

Otkako su zabilježeni slučajevi porasli u istočnoj Europi, uključujući i neke zemlje članice EU, poput Rumunije, zemlje zapadne Europe nastoje da spriječe širenje ove bolesti koja je vrlo zarazna među svinjama i koju je teško iskorijeniti.

Širenje virusa je u istočnoj Europi već dovelo do pokolja stotina hiljada svinja, dok su u Kini koja je najveći svjetski proizvođač svinjetine, slučajevi doveli do zabrane prevoza životinja i hranjenja svinja otpatcima u zaraženim pokrajinama.
EU je kolektivno drugi najveći proizvođač svinjskog mesa nakon Kine i najveći izvoznik. Većina svinjogojstva koncentrisana je u Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj i Španiji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније