Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: P.B. ]

13. 09. 2018. 12:35   >>  12:21

IZRAEL

Uklonili protestne kontejnere pored beduinskog sela

Izraelske snage uklonile su danas pet metalnih kontejnera koje su postavili palestinski aktivsti u znak protesta pred očekivano rušenje obližnjeg beduinskog sela na Zapadnoj obali.

Lider protesta Abdulah Abu Rahme rekao je da je prije zore došlo oko 200 vojnika i da je dijelove kontejnera utovarilo na kamione dok su demonstranti uzvikivali: "Napolje, teroristička vojsko".

Izraelski Vrhovni sud je odbacio prošle sedmice žalbu stanovnika sela čime utrt put rušenju.

Izrael tvrdi da je selo nelegalno podignuto i na lokaciji koja nije bezbjedna pored glavnog autoputa, pa je ponudio da preseli stanovnike 12 kilometara daleko.

Kritičari kažu, međutim, da Palestinci ne mogu da dobiju građevinske dozvole i da je cilj rušenja da se napravi mjesto za jevrejsko naselje.

Evropske zemlje apelovale su na Izrael da se uzdrži od rušenja i preseljenja oko 180 stanovnika.

Odjeljenje izraelskog Ministarstva odbrane zaduženo za palestinske civilne poslove na Zapadnoj obali, COGAT, reklo je da je Palestinska uprava ohrabrila postavljanje protestnih kontejnera uprkos presudi suda.

Ta presuda je bila kako se čini posljednja prepreka rušenju sela koje se nalazi u blizini jevrejskog naselja Kfar Adumim.

Selo je u 60 odsto Zapadne obale nazvanih kao Područje C koje je pod punom izraelskom kontrolom i u kome se nalaze desetine jevrejskih naselja.

Izrael ograničava palestinski razvoj u tom području i nije neoubičajeno rušenje kuća ali je uklanjanje čitave zajednice sasvim neuobičajeno.

U rijetkim slučajevima Izrael je takodje iseljavao jevrejske naseljenike koji su se nelegalno naselili, ali njima je mnogo lakše da dobiju dozvole i vlada često retroaktivno legalizuje nelegalna naselja i traži načina da da kompenzacije iseljenima.

U okviru privremenog mirovnog sporazuma iz 1990-tih godina Zapadna obala je poijdeljena na autonomna i poluatonomna područja A, B i C u kojima živi oko 400 000 jevrejskih naseljenika.

Palestinci polažu pravo na čitavu Zapadnu obalu i kažu da je Području C na kome živi 150 000 do 200 000 palestinskog stanovništva ključno za ekonomski razvoj njihove buduće države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније