Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina business, Objavila: R.P. ]

12. 09. 2018. 09:35   >>  09:21

TRGOVINSKI RAT

Kinezi sele pogone da bi izbjegli carine

Sve više kineskih kompanija pokušava da zaobiđe američke carine prebacivanjem proizvodnje u zemlje poput Vijetnama, Srbije ili Meksika, čime izbjegavaju obvezu označavanja proizvoda etiketom Made in China.

Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) mjesecima vode trgovinski rat, nakon što je američki predsjednik, Donald Trump, ovog ljeta uveo 25-postotne carine na uvoz niza kineskih proizvoda, podstaknuvši Peking da uzvrati istom mjerom, prenosi SEEbiz.

Kako bi izbjegli američke namete, kineski proizvođači široke lepeze proizvoda, od bicikala preko guma do plastike i tekstila, odlučili su da presele pogone u inostranstvo, prema javno dostupnim podacima.

Tramp je prošle sedmice upozorio da bi carine na kineski uvoz u dodatnoj vrijednosti 200 milijardi dolara mogle biti uvedene "vrlo brzo".

Lanci nabavke već su proteklih godina počeli da se sele iz Kine koja je zbog rastućih troškova rada i zaštite okoline postala manje atraktivna lokacija za proizvodnju. Carine dolivaju ulje na vatru, smatraju stručnjaci.

Ekonomisti tvrde da kinesko-američke trgovinske trzavice ubrzavaju promjene u globalnom lancu stvaranja vrijednosti, kao i da bi selidba pogona u inostranstvo mogla izazvati problem nezaposlenosti.

Sve veći broj stranih kompanija koje sele proizvodnju iz Kine, uključujući proizvođača igračaka Hasbro, fotoaparata Olympus i cipela Deckers i Steve Madden, zabrinuo je Peking, dok se manje priča o tome da su se za njihovim primjerom povele i kineske firme.

Kao dobar primjer mogao bi poslužiti proizvođač materijala za industriju Zhejiang Hailide New Material, koji značajan dio svog asortimana izvozi u SAD i druge zemlje.

"Trenutno je cijela proizvodnja naše kompanije bazirana u Kini. Kako bi uspješnije izbjegla rizik antidampinških mjera i viših carina, kompanija se nakon dugotrajne analize odlučila da osnuje fabriku u Vijetnamu", objavili su čelnici ulagačima.

Na selidbu proizvodnje zbog carina odlučuju se i proizvođači odjeće, madraca i elektronskih motora, koji su kao nove lokacije izabrali Mjanmar, Tajland, odnosno Meksiko.

Proizvođač guma Linglong Tyre odlučio je da uloži 994 miliona USD u gradnju tvornice u Srbiji, najvećim dijelom zbog povoljnih kredita.

"Cijela industrija guma suočava se s teškom situacijom zbog trgovinskih trzavica", kazao je čelnik Linglonga ulagačima, ukazujući na "neprekinuti niz" antidampinških sporova protiv Kine.

Na sličnoj prekretnici našla se i kineska proizvodnja bicikala. U budućnosti Kina više neće biti centar proizvodnje, kazali su ulagačima prilikom najave gradnje pogona u Pekingu čelnici proizvođača dijelova za bicikle tvrtke Hl Corp.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније