Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 09. 2018. 08:38 >> 08:20

KANADSKI PREMIJER

Trudo: Američke carine na automobile bi bile razorne

Kanadski premijer Džastin Trudo je danas ocijenio da bi uvođenje novih američkih nameta kanadskoj automobilskoj industriji, kojima prijeti predsjednik SAD Donald Tramp, imalo "razorne" posljedice po Kanadu ali i po SAD, gdje bi dovelo do "velikog broja otpuštanja".

 

 

 

Poslije godinu dana bezuspješnih pregovora Otava i Vašington već drugu nedjelju pokušavaju da usaglase modernizovanu verziju Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), kojim su od 1994. njihove ekonomije blisko uvezane s meksičkom.

"Mi smo zaista, zaista čvrsto stali iza potrebe očuvanja stvari kao što su (...) nezavisni mehanizam za rješavanje sporova koji štiti našu kulturnu izuzetnost i brojne druge stvari poput proizvođača mlijeka i poljoprivrednika", rekao je Trudo.

On je takođe rekao da postoje stvari oko kojih Kanada "može biti fleksibilna" jer je vrijeme da se sporazum star 25 godina "osavremeni". Kanadski premijer nije precizirao u kojim oblastima bi Otava mogla da učini ustupke.

Tramp je više puta upozoravao da ako se ne postigne sporazum s Kanadom neće oklijevati da uvede nove carine, počevši od kanadskog automobilskog sektora, iako je on blisko integrisan s američkom proizvodnjom.

"Ako predsjednik (Tramp) uvede kaznene carine na automobile, kao što prijeti, to će biti razorno za kanadsku industriju automobila ali isto tako i za američku.

To bi dovelo do velikih potresa i mislim da bi izazvalo veliki broj otpuštanja u SAD", izjavio je Trudo.

SAD su u junu uvele carine od 25 odsto na kanadski čelik i aluminijum pod izgovom "nacionalne bezbjednosti", što je Trudo ranije ocijenio kao "uvredljivo".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније