Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 09. 2018. 19:16   >>  19:31

TRAMP O 9/11

"Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji"

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je, povodom 17 godina od terorističkih napada Al Kaide, da se "Amerika nikada neće podvrgnuti tiraniji".

Tramp je poruku svijetu uputio sa polja nadomak Šenksvila u Pensilvaniji, gdje se oteti avion koji je letio za Kaliforniju srušio na današnji dan 2001, pri čemu su svi iz letjelice poginuli.

Prije tačno 11 godina, 19 otmičara je u samoubilačkoj akciji otelo četiri putnička aviona. Dva oteta aviona udarila su u dvije kule Svjetskog trgovinskog centra na Mehnetnu, treći je udario u Pentagon, a četvrti se, nakon neuspjelog pokušaja putnika da savladaju otmičare, srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije.

Na tom mjestu u Šenksvila u subotu je podignut spomenik u znak sjećanja na žrtve.

"Ovo polje je sada spomenik američkom prkosu. Ovaj spomenik je sada poruku svijetu: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji", rekao je predsjednik SAD, u obraćanju porodicama žrtava iz aviona na letu 93, prenosi Si-En-En.

"Ovdje smo da odamo svečanu poštu za 40 putnika i članova posade sa leta 93 koji su ustali, suprotstavili se neprijatelju, preuzeli kontrolu nad svojom sudbinom i promijenili tok istorije", rekao je Tramp.

On je istakao da se danas "cijela Amerika drži zajedno", dijeleći tugu s porodicama onih čiji su životi izgubljeni prije tačno 17 godina, a koji su se "pridružili besmrtnim redovima američkih heroja", prenosi AP.

Prije obraćanja, Tramp je saslušao imena žrtva koja su glasno pročitana, nakon čega su zazvonila zvona.

Pens: Teroristi nijesu uspjeli da slome duh

Potpredsjednik Majk Pens, za to vrijeme, kod spomenika u Pentagonu prisustvuje obilježavanju godišnjice napada, gdje je članovima porodica 184 osobe, koje su u toj zgradi ubijene na današnji dan 2001, poručio da zemlja i dalje žali zajedno sa njima.

Pens je naglasio da je važno da svaka nova generacija sazna šta se dogodilo, i podsjetio na herojstvo onih koji su kobnog dana radili u Pentagonu, a koji su se evakuisani, ali su se vraćali više puta u pogođenu zgradu da spasu preživjele.

"Teroristi su se nadali da će slomiti naš duh, ali nijesu uspjeli", zaključio je Pens.

Napadi 11. septembra 2001. predstavljaju najsmrtonosniji teroristički napad na američkom tlu, u kojem je poginulo 3.000 ljudi.

Napad su izveli pripadnici terorističke organizacije Al Kaida, čiji su pripadnici oteli putničke avione koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније