Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 09. 2018. 12:13   >>  11:54 2

SVIJET STRAHUJE OD KATASTROFE

Idlib očekuje napad

Idlib, posljednje značajno uporište sirijskih pobunjenika, priprema se za početak velike ofanzive snaga predsjednika Bašara al Asada potpomognutih ruskom avijacijom, nakon što predsjednici Rusije, Irana i Turske u petak nijesu uspjeli dogovoriti primirje.

Ujedinjene nacije, čije je Vijeće bezbjednostiraspravljalo u petak o Siriji na zahtjev Sjedinjenih Država, strahuje da bi u enklavi na sjeverozapadu zemlje, u kojoj se nalazi oko tri miliona ljudi među kojima su i mnogi raseljeni iz drugih dijelova Sirije, moglo doći do velike humanitarne katastrofe u mogućem posljednjem velikom sukobu u sedmogodišnjem ratu.

‘Velika je opasnost da bi bilo koja bitka za Idlib mogla ili će biti strašna i krvava,’ izjavio je izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura.

Predsjednici Turske, Irana i Rusije, Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani, su u zajedničkom sopštenju nakon sastanka u Teheranu rekli da ne može biti vojnog rješenja za Siriju i da se može okončati samo političkim pregovorima.

Ali dok su sirijski i ruski avioni nastavili napade na Idlib, Putin i Rohani su odbili zahtjev Erdogana koji je rekao da se pribojava masakra i da njegova zemlja ne može primiti više izbjeglica.

Putin je rekao da primirje ne bi imalo smisla jer ne bi uključivalo islamstičke militante koji se nalaze u Idlibu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније