Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: P.B. ]

03. 09. 2018. 10:36   >>  10:26

U MJANMARU

Novinari Rojtersa osuđeni na sedam godina zatvora

Sud u Mjanmaru osudio je danas dvojicu novinara Rojtersa na po sedam godina zatvora za ilegalno posjedovanje zvaničnih dokumenata i kršenje državne tajne tokom istrage o masakru tamošnje vojske nad muslimanskom manjinom Rohindža.

Va Lon (32) i Kjav So O (28) su izvještavali o brutalnom ophođenju vojske prema pripadnicima muslimanske manjine Rohindža kada su uhapšeni i optuženi za kršenje Zakona o zvaničnim tajnama, za šta je zaprijećena kazna do 14 godina zatvora.

Oni su se izjasnili da nisu krivi i da je policija namjestila dokaze protiv njih.

Uhapšeni su 12. decembra prošle godine.

"Danas je tužan dan za Mjanmar, Rojtersove novinare Va Lona i Kjava So Oa, i za medije svuda na svijetu", rekao je, kako je navedeno u saopštenju, glavni urednik Rojtersa Stiven Adler.

On je rekao da su ta dvojica izvanrednih novinara već provela devet mjeseci u zatvoru pod lažnim optužbama namijenjenim da se ućutka štampa i zastraše mediji.

Adler je rekao da im je oduzeta sloboda iako nema nikakvih dokaza da su oni prekršili zakon a da ima puno dokaza o namještanju policije.

Slučaj je privukao pažnju svijeta kao primjer o zastajanju demokratskih reformi u dugo godina izolovanom Mjanmaru pod civilnom vladom dobitnice Nobelove nagrade za mir Aug San Su Ći koja je preuzela vlast 2016. godine.

Iako vojska koja je vladala zemljom pola vijeka drži kontrolu nad nekoliko ključnih ministarstava, dolazak Su Ći na čelo vlade podiglo je nade da će zemlja ubrzano ući u tranziciju ka punoj demokratiji i njen stav o krizi sa Rohindžama je razočarao mnoge koji su joj se ranije divili.

Presuda je danas izrečena u sudnici u Jangonu.

Supruga Kjav So Oa je zaplakala a ispred suda, policija i novinari uzvikivali su dok su dvojica Rojtersovih novinara odvedena u kamion.

"Ovo nije fer. Želim da kažem da očigledno prijete našoj demokratiji i uništavaju slobodu štampe u našoj zemlji", rekao je Va Lon okupljenim.

Ova dvojica novinara su prošle godine izvještavali o brutalnom ophođenju bezbjednosnih snaga zemlje prema Rohindža manjini u državi Rakin u Mjanmaru.

Oko 700 000 Rohindža pobjeglo je u susjedni Bangladeš da izbjegne nasilje protiv njih koje je uslijedilo kao odmazda kada su militananti Rohindža ubili desetine pripadnika bezbjednosnih snaga.

Više desetina novinara i aktivista za demokratiju protestovali su u subotu u Jangonu, najvećem gradu u Mjanmaru, podržavajući novinare.

U toj većinski budističkoj zemlji, međutim, vladaju predrasude protiv Rohindža, a u vladi i vojsci je skoro ksenofobna osjetljivost prema kritikama iz inostranstva, navodi agencija AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније