Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 08. 2018. 22:30   >>  22:17

AMBASADORKA SAD U UN

Hejli dovela u pitanje pravo na povratak izbjeglica

Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli otvoreno je dovela u pitanje pravo Palestinaca na povratak u Izrael, rekavši kako vjeruje da bi to sporno pitanje trebalo skinuti s dnevnog reda.

Hejli je komentarisala jedan od najosjetljivijih nesporazuma u izraelsko-palestinskom sukobu, sugerišući da bi administracija predsjednika SAD Donalda Trampa trebalo da razmotri zvanično odbijanje palestinskog zahtjeva da svim izbjeglicama raseljenim između 1947. i 1948. godine, kao i njihovim potomcima, bude dopušteno da se vrate poslije mirovnog sporazuma.

"Ja apsolutno mislim da bi trebalo da razmotrimo pravo na povratak", rekla je Hejli sinoć na jednom skupu u Vašingtonu, prenose danas izraelski mediji.

Ona je saopštila da je saglasna da bi to pitanje trebalo skinuti sa dnevnog reda.

Pravo povratka jedan je od ključnih zahtjeva Palestinaca u sukobu s Izraelom.

Oni tvrde da pet miliona ljudi, stotine hiljada izbjeglica i milioni njihovih potomaka, imaju pravo na povratak.

Izrael odbacuje taj zahtev i ocjenjuje da predstavlja nastojanje Palestinaca da unište jevrejsku državu brojnošću.

U Izraelu živi 8,8 miliona stanovnika, od kojih su tri četvrtine Jevreji.

Ako bi se uselili milioni ljudi, Jevreji više ne bi bili većina.

Bijela kuća se u međuvremenu priprema da objelodani dugo očekivani mirovni prijedlog za Bliski istok.

Tramp je izazvao gnijev Palestinaca kada je u decembru priznao Jerusalim za glavni grad Izraela i u maju u taj grad premjestio američku ambasadu iz Tel Aviva.

Palestinci su tada prekinuli kontakte sa SAD i očekuje se da će odbaciti mirovni prijedlog Vašingtona.

Tramp je nedavno sugerisao da je pitanje Jerusalima skinuto s dnevnog reda njegovim priznanjem da je samo izraelski, iako Palestinci planiraju da u istočnom dijelu grada bude sjedište njihove buduće države.

Istočni dio Jerusalima Izrael je okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније