Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 08. 2013. 18:44   >>  18:44

PRVI PUT ZA 4 GODINE

Rusija ušla u recesiju

Prema podacima Ruskog ureda za statistiku, u toj zemlji je u julu prvi put za četiri protekle godine zabilježen pad proizvodnje i zemlja se suočila s recesijom.

 

Prema posljednjim podacima, indeks nabavki za potrebe proizvodnje (PMI) pao je ispod kritične granice od 50 poena.

Smanjenje indeksa PMI ispod granice od 50 poena znači da je privredni rast zaustavljen te je ušao "u minus fazu".

Indeks PMI za prerađivačku industriju pao je u julu ove godine na 49,2 poena, sa junskih 51,7, dok je indikator ostvarene proizvodnje pao s 52,4 poena u junu na 48,7 poena u prošlom mjesecu.

Takođe, ključni dokaz pogoršanja situacije u privredi Rusije tokom prošlog mjeseca je odsustvo rasta novih narudžbi na domaćem tržištu.

Isto tako, ruski proizvođači su u julu smanjili svoje nabavke, prvi put od januara prošle godine, a tempo tog smanjenja je bio najveći za prethodne četiri godine.

Ruske kompanije su u julu otpustile najviše zaposlenih u periodu od prethodnih sedam mjeseci.

Prema tvrdnjama ruskih stručnjaka, ruska privreda će u narednom periodu doživjeti potpuni kolaps ako se vlada ne odrekne postojećeg liberalno-monetarističkog kursa.

 (AA)

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније