Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 08. 2018. 18:45   >>  18:28

RUSIJA OPTUŽUJE

"Zapad opstruiše obnovu Sirije i povratak izbjeglica"

Rusija je danas optužila zapadne zemlje da blokiraju pomoć Ujedinjenih nacija (UN) za obnovu Sirije i da pokušavaju da spriječe povratak izbjeglica u tu zemlju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je poslije razgovora s libanskim kolegom Gebranom Basilom u Moskvi da će američko odbijanje da pruži pomoć u obnovi Sirije odvratiti sirijske izbjeglice od povratka u domove.

Rusija je glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara Asada i pomogla je njegovim snagama da povrate kontrolu nad najvećim dijelom zemlje. Moskva sada poziva zapadne zemlje, koje su podržale sirijsku opoziciju, da pomognu u rekonstrukciji zemlje, navodeći da će tako smanjiti priliv migranata i izbjeglica u Zapadnu Evropu.

Poslije razgovora s Basilom, Lavrov je optužio SAD i njihove saveznike da vrše pritisak na UN da se uzdrže od koraka na obnovi Sirije.

On je dodao da Moskva razmatra zašto agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) nastoji da odloži rekonstrukciju poznatih arheoloških lokacija u sirijskom gradu Palmiri.

Naveo je i da je političko odjeljenje Sekretarijata UN eksplicitno zabranilo bilo kakve aktivnosti na obnovi Sirije do pronalaženja političkog rješenja.

Šef ruske diplomatije je kritikovao i izjavu šefa agencije UN za izbjeglice (UNHCR) Filipa Grandija, koji je prošle nedjelje kazao da je prerano da se priča o masovnom povratku u Siriju više od pet miliona izbjeglica.

Lavrov je optužio i ekstremiste Al Kaide, locirane u blizini američkih vojnih savjetnika, da su započeli napade u cilju sprečavanja povratka sirijskih izbjeglica iz Jordana.

Basil je rekao da Liban, koji je primio više od milion izbjeglica, u potpunosti podržava nastojanja Rusije da pomogne Sirijcima da se vrate i da će biti u kontaktu s Damaskom kako bi podržao ruske inicijative u tom smjeru.

"Liban podržava brz i bezbjedan povratak sirijskih izbjeglica bez povezivanja (tog procesa) s političkim rješenjem. Okolnosti u Siriji su se promijenile i mnoge oblasti su bezbjedne, i zbog toga nema razloga da izbjeglicu ostaju (tamo gdje su)", kazao je Basil.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније