Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina/Beta [ Objavila: J.B.Č. ]

18. 08. 2018. 18:48   >>  22:09

SASTANAK SA MERKEL

Putin pozvao EU da pomogne u obnovi Sirije

Njemačka i Rusija će raditi na pronalaženju rješenja za Ukrajinu, kao i da humanitarna kriza u Siriji bude izbjegnuta, kazali su Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju medijima prije sastanka.

 

Putin i Merkel sastali su se danas u zamku Mezeberg, ljetnoj rezidenciji njemačke vlade na oko 70 kilometara od Berlina

"Rusija pridaje veliki značaj razvoju obostrano korisne saradnje sa Njemačkom, a energetika je jedan od naših prioriteta", izjavio je danas predsjednik Rusije.

Putin je u obraćanju medijima , a prije početka sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da je Rusija spremna da nastavi da radi na pitanju rješavanja situacije u Ukrajini, i da će o tom pitanju diskutovati na sastanku, prenosi ruska agencija Tass.

Ruski lider je poručio da sve mora biti urađeno za sirijske izbjeglice kako bi se vratile u svoju zemlju. Pozvao je večeras Evropsku uniju (EU) da finansijski pomogne u obnovi Sirije kako bi se omogućio povratak nekoliko miliona izbeglica.

Putin je podsjetio da se po oko milion sirijskih izbeglica nalazi u Jordanu i Libanu, a oko tri miliona u Turskoj.

Merkel, čija je zemlje primila nekoliko stotina hiljada izbjeglica od 2015. godine, rekla je da je to potencionalno veliki teret za Evropu i dodala da treba učiniti sve što se može za njihov povratak.

Njemačka kancelarka je dodala da je prioritet u Siriji da se izbjegne humanitarna katastrofa.

Putin i kancelarka Merkel rekli su prije sastanka da nema napretka u rješavanju ukrajinske krize dok je šef njemačke diplomatije Hajko Mas ranije danas rekao da postoje šanse o uspostavljanju misije UN u istočnoj Ukrajini.

Poslije sastanka u Mezerbegu nije predviđeno saopštenje.

Prije dolaska u Berlin, ruski predsjednik je danas boravio u Austriji, kao gost na svadbi ministarke inostranih poslova Austrije Karin Knajsel.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније