Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 08. 2018. 23:24   >>  23:16

DESETINE RANJENIH

Ubijena dva Palestinca na granici Gaze

Izraelski vojnici su ubili dva Palestinca i ranili 60 na protestu kod granice Izraela i Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze.

Demonstranti su na izraelske vojnike bacali kamenje i zapaljive bombe skriveni gustim crnim dimom, a oni su odgovorili suzavcem, a negdje i bojevom municijom.

Izraelska vojska je saopštila da su neki Palestinci bacali improvizivane eksplozivne naprave i zapaljive bombe na graničnu ogradu a da je nekolicina primijećena kako na kratko prelazi na teritoriju Izraela. Navedeno je da su vojnici "pucali selektivno i u skladu sa standardnim operativnim procedurama".

Zvaničnici islamističkog pokreta Hamas, koji vlada u pojasu Gaze, već danima u Kairu razgovaraju s egipatskim zvaničnicima o detaljima eventualnog primirja.

Izrael i Hamas su proteklih nedjelja došli blizu većeg sukoba poslije četiri mjeseca nasilja duž granice Gaze. Ekstremisti iz Gaze su u nekoliko navrata gađali Izrael raketama i iz minobacača, na šta je odgovor bio bombardovanje.

Hamas već mjesecima predvodi proteste na granici da bi skrenuo pažnju na izraelsko-egipatsku blokadu Gaze, uvedenu pošto je ta organizacija preuzela vlast u Gazi.

Od početka protesta krajem marta, izraelski vojnici su ubili 168 Palestinaca. U tom periodu život je izgubio i jedan izraelski vojnik.

Izrael tvrdi da brani svoju granicu i optužuje Hamas da proteste koristi kao zavjesu za pokušaje da probije graničnu ogradu i napadne civile i vojnike. Međutim, veliki broj žrtava među nenaoružanim demonstrantima je izazvao međunarodnu kritiku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније