Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

15. 08. 2018. 22:44   >>  22:39 1

MADURO PROGLASIO

Kriptovaluta druga zvanična valuta u Venecueli

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro odlučio je da kriptovalutu "petro" proglasi drugom zvaničnom valutom, kako bi spasio zemlju od hiperinflacije.

Od 20. avgusta, Venecuela će tako imati dvije valute, novi venecuelanski bolivar i kriptovalutu petro, koje su iste vrijednosti, prenosi B92.

Kriptovaluta petro je Madurov projekat, a oslanja se na naftu, odnosno država njenu vrijednost garantuje zalihama nafte. U pitanju je, dakle, nešto slično kao i kada se prave valute oslanjaju na zalihe zlata.

Dakle, ne samo da će nacionalna naftna industrija morati da koristi petro, već će se petro vezati za valutu bolivar. Time će petro, tehnički, postati zvanični Stablecoin Venecuele. Stablecoin je inače kriptovaluta koja se oslanja na neku stabilnu imovinu, kao što je na primjer zlato ili srebro.
Maduro je takođe potvrdio da će vrijednost obje valute odrediti centralna banka.

Novi bolivar je novo izdanje starog bolivara, ali sa pomalo promijenjenim dizajnom. Uz dizajn, promijenjena je i njegova vrijednost pa se tako za 100 hiljada starih bolivara može dobiti jedan novi.

Ipak, mnoge analize su protiv. Vašington post je pisao da je petro jedan od najgorih investicija ikad. Petro naime, za razliku od drugih kriptovaluta, ne može da se rudari.

Time ustvari petro nije u punom smislu riječi kriptovaluta.

Vašington post takođe tvrdi i da se petro zapravo ne oslanja na vrijednost nafte. Vlada Venecuele tvrdi da će se vrijednost petra određivati prema cijeni koju oni sami računaju u trenutku kada neko plaća porez ili uskoro, eventualno, neku robu i uslugu. Ono što se ne može dobiti za petro je nafta, na koju se on, kao, oslanja. Dakle, ako neko želi da špekuliše s vrijednošću nafte, pametnija je odluka da kupi naftu umjesto petra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније