Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

15. 08. 2018. 10:53   >>  10:38

NOVI ZELAND

Strancima zabranjuju da kupuju kuće i stanove

Novi Zeland usvojio je zakon kojim je većini stranaca onemogućeno da kupuje kuće u toj zemlji koja pokušava da suzbije rast cijena nekretnina.

Dosad je tržište nekretnina na Novom Zelandu bilo otvoreno za investitore iz cijelog svijeta, ali je danas vlada usvojila zakon prema kojem samo stanovnici zemlje mogu kupiti kuće, prenio je Asošijeti pres.

Prethodnih godina bilo je dosta anegdota o tome kako bogataši iz Silicilijumske doline kupuju rančeve u ruralnim oblastima Novog Zelanda za bjekstvo u slučaju kakve katastrofe, jer se računa da je ta ostrvska zemlja najudaljenija od ostatka svijeta, pa na njoj ima najviše šanse za opstanak.

Takođe postoje priče kako bogati Kinezi daju više od Novozelanđana za kupovinu kuća u predgrađima Oklanda.

Statistički podaci pokazuju da je oko tri odsto novozelandskih kuća prodato strancima, ali i da je došlo do porasta od pet odsto u živopisnom regionu Kvinstaun i 22 odsto u Oklandu.

Prošlog mjeseca Međunarodni monetarni fond je saopštio da bi Novi Zeland trebalo da preispita zabranu, navodeći da je malo vjerovanto da će zbog nje stanovi i kuće biti pristupačniji.

Vlada tvrdi da nema sumnje da stranci podižu cijene nekretnina i da je jedino pitanje koliko. Novim zakonom ispunjeno je obećanje iz kampanje kojom je vlada predvođena liberalima došla na vlast prošle godine.

Stranci sa stalnim boravkom na Novom Zelandu će i dalje moći da kupuju kuće i stanove, kao i ljudi iz Australije i Singapira pošto s tim zemljama Novi Zeland ima sporazum o slobodnoj trgovini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније