Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

15. 08. 2018. 07:18   >>  07:12 3

IZVJEŠTAJ POROTE

Više od 1.000 žrtava svešteničkog zlostavljanja

Najmanje 1.000 djece, a moguće i mnogo više, zlostavljale su stotine katoličkih sveštenika u šest pensilvanijskih parohija, dok su viši zvaničnici crkve to zataškavali, navodi se u izveštaju istražne porote.

Porota je saopštila da vjeruje da bi se "pravi broj" zlostavljane djece mogao mjeriti "u hiljadama" budući da su neki zapisi izgubljeni, a žrtve previše uplašene da bi istupile. U izvještaju je navedeno da je više od 300 sveštenika zlostavljalo djecu tokom više decenija.

Državni tužilac Pensilvanije Džoš Šapiro rekao je da je dvogodišnja istraga otkrila sistematsko zataškavanje visokih zvaničnika crkve u Pensilvaniji i Vatikanu.

"Zataškavanje je bilo sofisticirano. I sve vrijeme, što je šokantno, vođstvo crkve je čuvalo dokumente o zlostavljanju i zataškavanju. Ti dokumenti, iz parohijskih "tajnih arhiva", bili su kičma istrage", rekao je Šapiro.

Kao jedan od aktera u zataškavanju naveden je i kardinal Donald Virl, nekada biskup Pitsburga, a sada nadbiskup Vašingtona. Virl je u izjavi naveo da je radio "vrijedno, brinući za žrtve i da bi sprečio buduća zlostavljanja".

Istražna porota je razmatrala navode o zlostavljanju u parohijama koje obuhvataju više od polovine od 3,2 miliona katolika u Pensilvaniji.

Zaključeno je da je niz katoličkih biskupa i drugih parohijskih lidera pokušao da zataškavanjem zaštiti crkvu od lošeg publiciteta i finansijskih troškova.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније