Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 08. 2018. 20:25 >> 20:19

ZAPAD DA UKINE SANKCIJE

Sirijska Vlada poziva izbjeglice da se vrate

Zvaničnici sirijske vlade obećali su danas da će osigurati bezbjedan povratak izbjeglica i pozvali zapadne zemlje da ohrabre taj proces ukidanjem sankcija Siriji.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sirije Fajsal Mekdad rekao je da je povratak izbjeglica prvi prioritet za Damask i dodao da će "sirijska vlada pomoći njihov povratak svim sredstvima".

Mekdad je naveo da će Sirija pozdraviti svaku pomoć iz inostranstva ako se upućuje bez preduslova.

Ministar za javnu upravu Sirije Husein Makluf kazao je da vlasti rade na obnovi bolnica, škola i druge infrastrukture, kako bi poboljšale mogućnosti za smještaj izbjeglica.

U obraćanju inostranim novinarima u Damaksu, Makluf je naveo da je vlada obnovila više od 5.000 škola i 250 bolnica, i da je oko 3,5 miliona interno raseljenih povratilo svoje domove.

On je pozvao zapadne zemlje da ukinu ekonomski embargo, uveden početkom sedmgodišnjeg građanskog rata u Siriji, rekavši da bi ukidanje pomoglo obnovi sirijske ekonomije i podstaklo povratak izbjeglica.

Snage sirijskog predsjednika Bašara Asada ostvarile su prethodnih mjeseci, uz podršku Rusije iz vazduha, niz pobjeda nad opozicionim borcima, čije je djelovanje sada uglavnom ograničeno na provinciju Idlib na sjeveru zemlje.

Iako su u većem dijelu Sirije borbe okončane, mnogi od preko pet miliona izbjeglica strahuju da će se u slučaju povratka suočiti sa prinudnim regrutovanjem ili sa odmazdom vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније