Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 02. 2013. 21:04 >> 21:01

SIRIJSKA KRIZA

Sirija: Pobunjenici zauzeli aerodrom

Sirijski pobunjenici saopštili su da su zauzeli vojni aerodrom nedaleko od sjevernog grada Halepa.

Vazdušna baza Jarah, oko 50 kilometara istočno od Halepa, došla je pod kontrolu pobunjeničkih jedinica koje su je sedmicama držale u okruženju, a autoput koji povezuje Halep s istokom zemlje takođe je u rukama opozicionih snaga, javio je  SNN.

Jedan od opozicionih zapovjednika na aerodromu Abu Abdalah Minbig, rekao je u telefonskoj izjavi za Rojters da su u bazi nađena dva MiG-a i nešto municije.

 

 

Pri zauzimanju aerodroma ranjeno je i uhvaćeno ukupno 40 vojnika i zaplijenjene su velike količine municije.

"Aerodrom se koristio prilikom bombardovanja sjevernog i istočnog Halepa. Njegovim osvajanjem prekinuli smo pravac snabdijevanja režima od Halepa prema istoku", kazao je Minbig.

Pobunjenici su dan ranije zauzeli grad Takuba , a zatim i stratešku branu na rijeci Eufrat.

Aktivisti u Halepu rekli su za AFP da su pobunjenici na sjeveru sada usmjerili snage na zauzimanje vojnih aerodroma i baza.

Poziv na pregovore iz UN

U međuvremenu je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao Vladu u Damasku da prihvati poziv opozicije na mirovne pregovore, nekoliko sati pošto je sirijski predsjednik Bašar al-Asad obećao da će nastaviti da se bori s pobunjenicima.

 

Lider sirijske opozicione Nacionalne koalicije Ahmed Mouaz al-Khatib pozvao je u ponedjeljak Vladu Sirije na pregovore, a Ban je, u govoru pred Vijećem za vanjske poslove, istakao da taj poziv predstavlja "hrabru ponudu" i "šansu koju ne smijemo propustiti".

"Ovo je šansa da sa poražavajuće vojne logike pređemo na politički pristup koji obećava", istakao je Ki-mun.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније