Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 08. 2018. 18:48 >> 18:32

ZAHAROVA NAJAVILA

Rusija će odgovoriti na nove američke sankcije

Rusija će razmotriti uzvratne mjere poslije najave da će SAD uvesti nove sankcije Rusiji zbog nelegalnog korišćenja hemijskog oružja u pokušaju ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu u Velikoj Britaniji, izjavila je danas portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

"Ruska strana će razmotriti koje će mjere odmazde uvesti poslije neprijateljskih mjera Vašingtona", rekla je Zaharova novinarima u Moskvi i dodala da su SAD "svjesno izabrale put sukoba u bilateralnim odnosima koji su praktično svedeni na nulu".

Prema njenim riječima, nove najavljene sankcije predstavljaju "izmišljeni izgovor" dok su razlozi za njihovo uvođenje "izuzetno neprihvatlivi".

"Ruske vlasti su direktno optužene da su koristile vojni nervni agens novičok, iako britanska strana nije do sada pružila nijedan dokaz o umiješanosti Rusije", dodala je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova insistirajući da je Rusija u potpunosti uništila svoje zalihe hemijskog oružja.

Kremlj je ranije danas osudio kao "apsolutno neprihvatljive" nove ekonomske sankcije SAD Rusiji.

Stejt department je sinoć saopštio da su SAD ove nedjelje zvanično zaključile da je Rusija koristila nervni agens novičok za trovanje Skripalja i njegove ćerke i da zbog toga uvode sankcije Moskvi.

Vašington se odlučio za nove sankcije uprkos naporima predsjednika SAD Donalda Trampa da poboljša odnose s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom, i usred istrage mogućeg ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Sankcije Rusiji treba da stupe na snagu oko 22. avgusta.

Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su 4. marta u nesvesnom stanju u engleskom gradu Solzberiju. Nedjeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici nakon što su otrovani nervnim agensom.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Ta afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je protjeran veliki broj diplomata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније