Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

08. 08. 2018. 09:09 >> 08:52

SMANJENA PONUDA

Nafta poskupila zbog sankcija Iranu

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija velikom naftnom izvozniku Iranu, zbog čega se očekuje smanjenje globalne ponude.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje na 74,17 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 30 centi višoj cijeni na 69,31 dolara, prenosi SEEbiz.

Američke sankcije Iranu, koji je u julu isporučivao skoro tri miliona barela dnevno, službeno su stupile na snagu u utorak nakon ponoći u američkoj istočnoj vremenskoj zoni, odnosno u četiri sata po londonskom vremenu.

"Ponovljene američke sankcije Iranu glavni su kratkoročni uticaj na cijene nafte. Gubici u ponudi mogli bi se kretati u rasponu od 600 hiljada do 1,5 miliona barela dnevno," objavila je banka ANZ u svojoj bilješci klijentima.

Zbog toga, kako su kazali, na tržištu nafte ostaju tijesni odnosi između ponude i potražnje, uprkos povećanju proizvodnje iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koje nastoje da nadoknade gubitke.

Mnoge zemlje, uključujući i američke saveznike u Evropi, kao i Kinu i Indiju, protive se sankcijama. Američka Vlada je saopštila kako želi da što je moguće više država prestane da kupuje iransku naftu.

Francuska banka Societe Generale objavila je da je trenutno tržište dobro snabdjeveno, ali i dodala da će zbog sankcija u Iranu tržišta ostati bez milion barela nafte dnevno.

"Tako će tržišta imati malo slobodnih kapaciteta potrebnih za rješavanje nepredviđenih poremećaja", smatraju u Societe Generale.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 72,27 dolara, što je 20 centi više nego dan ranije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније