Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2018. 13:23 >> 13:08
1

TRAMP PORUČIO

Ko sarađuje sa Iranom, ne može sa SAD

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas povodom obnavljanja sankcija Iranu da se se zalaže jedino za mir u svijetu.

On je na Tviteru naveo da su sankcije Iranu zvanično uvedene i da niko ko poslovno sarađuje s Iranom neće moći da sarađuje sa SAD.

"Tražim samo SVJETSKI MIR, ništa više", istakao je Tramp.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da EU ohrabruje kompanije da razviju poslovanje sa Iranom jer ta zemlja ispunjava svoje obaveze u primjeni nuklearnog sporazuma.

"Ako već postoji međunarodni nuklearni sporazum, treba da opstane", rekla je ona i dodala da će EU sama odlučivati s kim će da posluje.

Američki predsjednik se dugo protivio nuklearnom sporazumu s Iranom i na kraju je ove godine povukao SAD iz tog dogovora, što su kritikovali drugi potpisnici, Evropska unija i Rusija.

Tramp je ranije rekao da je nuklearni sporazum iz 2015. "užasan" pošto je omogućio iranskoj vladi da dobije novac koji, prema njegovim riječima, potpiruje sukobe na Bliskom istoku.

Iranski predsjednik Hasan Rohani odmah je sinoć reagovao optužujući SAD da vode "psihološki rat" protiv njegove zemlje.

Tramp je sinoć potpisao ukaz o uvođenju sankcija, tri mjeseca pošto se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma koji je postignut u Beču 2015. izmedju Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Prva faza sankcija podrazumijeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mjere u sektorima kupovine automobila i aviona. Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније