Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2018. 08:43 >> 08:28

KLJUČNO ZA PRIMJENU SPORAZUMA

EU: Jačati trgovinu sa Iranom

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da EU ohrabruje kompanije da razviju poslovanje sa Iranom jer ta zemlja ispunjava svoje obaveze u primjeni nuklearnog sporazuma.

Federika Mogerini koja se nalazi u posjeti Novom Zelandu rekla je da EU ulaže napore da iranski narod ima ekonomsku korist koju donosi primjena nuklearnog sporazuma jer je to u interesu regiona i cijelog svijeta, prenijela je agencija AP.

"Ako već postoji međunarodni nuklearni sporazum, treba da opstane", rekla je ona i dodala da će EU sama odlučivati s kim će da posluje.

Američki predsjednik Donald Tramp u maju je odlučio da se povuče iz nuklearnog sporazuma, a sinoć je potpisao ukaz o ponovnom uvođenju sankcija koje su jutros stupile snagu, prenijela je agencija Frans pres.

Prva faza sankcija podrazumijeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mjere u sektorima kupovine automobila i aviona.

Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

EU je juče izrazila žaljenje zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija i dodala da se od Irana očekuje da nastavi u potpunosti da sprovodi sve obaveze preuzete u okviru tog sporazuma.

SAD su se povukle iz nuklearnog sporazuma Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke, koji je postignut u julu 2015. godine poslije dugih i teških pregovora.

Preostale potpisnice sporazuma obavezale su se da rade između ostalog na očuvanju i zadržavanju efikasnih finansijskih kanala s Iranom i da nastave iranski izvoz nafte i gasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније