Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 08. 2013. 17:27   >>  17:27 1

SKANDAL U GRADU ANĐELA

Svještenik zlostavljao 100 dječaka

Ruben Martinez, svještenik iz Los Anđelesa, tokom psihijatrijske terapije priznao da je zlostavljao više od 100 dječaka, uključujući petogodišnjeg brata, kao i da je imao odnose sa muškim prostitutkama i posjećivao je gej striptiz klubove.

Priznanja velečasnog Martineza uvrštena su među skoro 2.000 stranica juče otpečaćenih tajnih dokumenata o svještenicima, kaluđerima i časnim sestrama koji su optuženi za zlostavljanje djece dok su radili u Los Anđelesu.

Ti dokumenti, koji su objavljeni u okviru uslova iz jednog vansudskog sporazuma, vrijednog 660 miliona, koji je postignut 2007, predstavljaju prvi uvid u ono što se u vjerskim krugovima znalo o ljudima koji su postavljeni da rade u rimokatoličkim školama i parohijama u oblasti Los Anđelesa.

Dokumenti pokrivaju pet različitih vjerskih redova iz kojih potiču 10 svještenika ili kaluđera i dvije časne sestre protiv kojih su podnijete tužbe zbog zlostavljanja djece.

Oni su od 50-ih do 80-ih godina, navodno, zlostavljali 21 žrtvu.

Martinezov dokument, koji ima više od 500 stranica, jedan je od najsadržajnijih i u njemu je prikazana strašna slika o čovjeku koji je bio problematično dijete i postao svještenik da bi zadovoljio autoritarnog oca.

Crkva se nagodila sa osam Martinezovih žrtava 2007, ali nije imala mnogo dokumentacije o njemu.

Međutim, u bilješkama sa terapija i psihijatrijskih procjena ima obilje detalja, pa se tako vidi kako je crkva potrošila desetine hiljada dolara pokušavjući da ga izliječi od pedofilije, navodi AP.

U psihijatrijskom izveštaju iz 1993. Martinez je priznao da je počeo sa zlostavljanjem djece 1970. godine kada je počeo da se igra "jahanja" sa dječacima koje je držao u krilu.

Martinez u dokumentima kaže da je prestao sa "direktnim seksualnim kontaktom" sa dječacima 1982. godine kada se jedna majka žalila pastoru, a sa dodirivanjem dečaka poslije žalbe podnijete protiv njega 1986. godine.

Nije jasno da li je njegov vjerski red znao za žalbe, ali je Martinez negdje u vrijeme prve žalbe počeo svake nedjelje da ide na terapije kod psihijatra.

U program za liječenje ljudi sa seksualnim poremećajima ušao je poslije druge žalbe 1986. godine.

Pet mjeseci se liječio 1991. godine u bolnici specijalizovanoj za svještenike sa problemima u Novom Meksiku.

Poslije toga je premješten u parohiju u malom mjestu Vestmorland u Kaliforniji, gdje je imao običaj da se vozi čak do San Dijega da bi posjećivao muške prostitutke.

Dvije godine kasnije je sklonjen iz parohije, ušao je u program seksualnih prestupnika i poslije toga se do kraja karijere bavio samo administrativnim poslovima.

Martinez ima 72 godine i njegova posljednja poznata adresa je u Oklandu, u Kaliforniji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније