Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 07. 2018. 22:56   >>  22:40

MEDIJI REVOLTIRANI

Novinari u Briselu će plaćati bezbjednosnu taksu

Belgijski i strani novinari akreditovani u Belgiji moraće da plaćaju taksu od 50 eura koju je uvela belgijska vlada ako žele da pokrivaju evropske samite u Briselu, naveo je Savet EU na svom sajtu.

Mjera, koja će stupiti na snagu od sljedećeg samita šefova država i vlada 18. oktobra, iznenadila je belgijske i evropske medije i izazvala talas protesta na društvenim mrežama. Opšte udruženje belgijskih profesionalnih novinara je zatražilo da se taksa ukine.

Belgijska vlada je uvela taksu od 50 eura da bi pokrila troškove bezbjednosnih kontrola na ulazima na "osjetljiva mjesta", što uključuje i zgradu u kojoj se održavaju skupovi lidera članica EU. Taksa važi šest mjeseci, kao i akreditacija.

Belgijski parlament je taksu odobrio 23. februara, ali mediji su o tome obaviješteni tek 1. juna, prilikom obnavljanja akreditacija. Taksa je uvedena i za diplomate i osoblje diplomatskih predstavništava država članica EU.

Austrija, kao trenutna predsjedavajuća EU, preuzeće na sebe plaćanje taksi za novinare i tehničko osoblje koji nijesu bazirani u Belgiji i koji dolaze iz država članica da prate samite u Briselu.

Prema podacima Savjeta EU, za evropske samite se akredituje između 1.200 i 1.300 novinara, od čega je 700 Belgijanaca i stranaca baziranih u Belgiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније