Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

29. 07. 2018. 22:56   >>  22:42

MORNARICA IZRAELA

Zaustavljen brod koji je pokušao da probije blokadu Gaze

Izraelska mornarica zaustavila je danas brod koji je plovio iz Evrope u pojas Gaze u pokušaju da probije pomorsku blokadu te palestinske teritorije, saopštila je izraelska vojska.

“Brod je praćen i uhvaćen u skladu sa međunarodnim zakonom”, navela je vojska, dodavši da će sva humanitarna pomoć sa broda biti prebačena u Gazu preko izraelske luke Ašdod. Nakon što je presretnut brod je sprovoden u tu luku na jugu Izraela, prenijeli su izraelski mediji.

Organizatori su rekli da je na brodu Al Avda bilo 22 ljudi iz 16 različitih zemalja, a plovio je pod zastavom Norveške.

Organizacije za ljudska prava su više puta upozorile da su životni uslovi u pojasu Gaze sa dva miliona stanovnika neprihvatljivi.

Ta teritorija je pod blokadom Izraela i Egipta od 2007.  otkako je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih rivalskom umjerenijem Fatahu.

Izrael tvrdi da je ta mjera neophodna iz bezbjednosnih razloga, kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja.

Propalestinski aktivisti već dugo pokušavaju da probiju blokadu.

U maju 2010. izraelski mornarički komandosi upali su na turski brod Mavi Marmara koji je nosio pomoć pojasu Gaze, ubivši deset Turaka, što je uveliko narušilo odnose između dvije zemlje, nekadašnje bliske saveznice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније