Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

21. 07. 2018. 11:15   >>  11:16 1

ZBOG REFORME PRAVOSUĐA

Poljska: Policajci povrijeđeni u protestima

U sinoćnjim protestima u Varšavi ispred poljskog parlamenta zbog reforme pravosuđa koju demonstranti doživljavaju kao atak na nezavisnost sudova povrijeđena su dvojica policajaca a policija je uhapsila četiri demonstranta, saopštila je danas Glavna komanda prijestoničke policije.

"Tokom demonstracija ispred Sejma uhapšeni su najgresivniji demonstranti. U zatvor je prevezeno četvoro njih. Protiv njih se vodi istraga zbog napada na policajce. Tokom intervencije dvojica policajaca su povrijeđena", kazao je portparol policijske službe u Varšavi Silvester Marčak, javlja portal Onet.pl.

Protesti protiv iznenadnih dodatnih zakona, kojima bi poljska vladajuća stranka Pravo i Pravda ubrzala promjenu sastava Vrhovnog suda i onemogućila predsjednicu tog suda Malgožatu Gersdorf da odbije prinudnu penziju po novim propisima pozivajući se na Ustav koji joj daje mandat do 2020, organizuju se od srijede. Proteste organizuju građanske inicijative, proopozicioni Komitet za odbranu demokratije i Svepoljski štrajk žena.

Glavni zakon o Vrhovnom sudu iz reforme pravosudja poslao je od 3. jula u prinudnu penziju 27 od 72 sudija tog suda koji su napunili 65 godina starosti s tim da mogu da sude dalje ako to odobri predsjednik Poljske Andžej Duda, inače kadar vladajućih konzervativaca, ali dio sudija i predsjednica suda Gersdorf su to odbili kao kršenje Ustava.

Dodatne izmene zakona usvojio je Sejm glasovima 230 poslanika vladajuće stranke po hitnom postupku za samo tri dana, kako bi smijenio Gersdorfovu i ubrzao izmjene sudijskog kadra u Vrhovnom sudu u strahu da će Sud Evropske unije, kome je zbog reforme pravosuđa Poljsku tužila Evropska komisija, izreći privremenu mjeru kojom bi zabranio novo prinudno slanje sudija u penziju do konačne presude i tako bi paralisao reformu.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans povodom reforme pravosudja i najnovijih hitnih izmjena iz seta te reforme koje nakon Sejma treba da usvoji Senat, takođe u rukama Prava i Pravde, i potpiše predsjednik Duda, izjavio je da očigledno da to što je EK pokrenula član 7. Lisabonskog sporazuma po kome zemlja koja gazi osnovne vrijednosti demokratije, kao što je pravna država može da ostane bez prava glasa u EU nije zaustavilo Kačinjskog.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније