Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

N1/Agencije [ Objavio: O.Z. ]

20. 07. 2018. 17:33 >> 17:21

UPRKOS TENZIJAMA

Merkel: Veze sa SAD ključne za Njemačku

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da transatlantske veze ostaju "centralne" za njenu vladu, uprkos tenzijama sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Merkel nije direktno odgovorila kada su je upitali o odnosu sa Trampom.

Tramp je često kritikovao Njemačku zbog, prema njegovom mišljenju, nedovoljnog trošenja na vojsku i planiranog gasovoda "Sjeverni tok 2".

Njemačka kancelarka je rekla da je "uređenje na koje su svi navikli trenutno pod jakim pritiskom".

Ipak, dodala je, transatlantska saradnja je, uključujući onu sa predsjednikom SAD, "centralna za Njemačku i nastaviće da je održava".

Merkel je rekla da neće odustati od multilateralnog pristupa i da je i dalje ubijeđena da saradnja stvara situacije u kojima svi pobjeđuju.

EU ne može da se osloni na veliku snagu SAD

Merkel je upozorila da se Evropska unija više ne može oslanjati na "veliku snagu" Sjedinjenih Država, opisujući zadnje verbalno sporečkanje između transatlantskih saveznika koji se spore oko svega - od odbrane do trgovine.

"Sve je to dobro, evropski saveznici Vašingtona, i posebno Njemačka, ukrstili su rogove sa abrazivnim pristupom Donalda Trampa zbog transatlantske odbrane i trgovine", rekla je Merkelova.

Tokom svoje evropske turneje, američki predsjednik osudio je NATO države jer ne troše više na odbranu, optuživši Njemačku da je „zarobljenik“ Rusije. Rekao je da on smatra EU „neprijateljem“ za „ono što oni rade s nama u trgovini“.

Pozdravlja novi sastanak Trampa i Putina

Njemačka kancelarka oijcenila je kao pozitivan poziv američkog predsjednika Donalda Trampa da na jesen u Vašington dođe predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Radujem se svakom sastanku u kojem postoji dijalog, posebno kad su u pitanju te dvije zemlje. To je dobra stvar za cijeli svijet", rekla je Merkel na polugodišnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Prema njenim riječima, Trampov poziv nije mala stvar, s obzirom da nijedan ruski predsjednik nije posjetio SAD od 2005. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније