Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 07. 2018. 21:14 >> 21:01

GRČKA - RUSIJA

Diplomatska kriza, Lavrov otkazao posjetu

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas otkazao posjetu Grčkoj pošto je ona protjerala dva ruska diplomatska zvaničnika i zabranila dolazak druga dva u Grčku jer je utvrdila da su sabotirali njen sporazum o rješavanju spora s Makedonijom.

Tako je postala neizvjesna posjeta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, jer je trebalo da Lavrov dođe na jesen radi njene pripreme.

Zbog krize u rusko-grčkim odnosima Cipras se danas popodne u Atini hitno sastao s ministrom vanjskih poslova Nikosom Kociasom.

Poslije njihovog jednoipočasovnog sastanka je saopšteno da će "Grčka odgovoriti odlučno kad god je pogođen njen suverenitet", ali i poručila da "Vlada vodi stabilnu politiku unapređenja odnosa s Rusijom".

Uporedo se danas popodne između Atine i Moskve povela polemika o tome na čiji zahtjev je trebalo da Lavrov dođe u Atinu. Grčki zvanični krugovi su tvrdili da je tu posjetu tražila Rusija, a Ambasada Rusije u Atini je to demantovala saopštenjem u kojem piše da je Atina tražila da Lavrov dođe u septembru.

Ali, ambasador Rusije u Grčkoj Andrej Maslov je danas izjavio da "više nije prikladno da Sergej Lavrov posjeti Atinu predstojeće jeseni".

Ambasador je rekao i da Rusija namjerava da protjera grčke diplomate u znak odmazde za protjerivanje dvojice ruskih diplomata, ali nije iznio broj i vrijeme deportacije.

"Već smo obavijestili da ćemo preduzeti protivmjere. Ne znam kada, ko i koliko, ali će biti odmazde kako se obično radi u takvim slučajevima", rekao je Maslov.

Još u srijedu su dva ministarstva vanjskih poslova javno razmijenila oštre riječi.

Najprije je predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharova iz Moskve "zaprijetila posljedicama" zbog protjerivanja ruskih diplomata iz Grčke, a Ministarstvo vanjskih poslova Grčke je odgovorilo da je ta prijetnja "primjer nepoštovanja" i "nerazumijevanja svijeta".

Moskva se još početkom ove godine usprotivila sporazumu Atine i Skoplja, a Grčka je prošle nedjelje odlučila da protjera dvoje ruskih diplomata i da zabrani dolazak drugo dvoje, jer je utvrdila da su organizovali, finansirali i podsticali grčke ekstremno deničarske krugove i crkvene zvaničnike da protestuju protiv sporazuma s Makedonijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније