Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

18. 07. 2018. 12:59   >>  12:45

NAPAD NA NAVU

Najmanje 12 žrtava bombardovanja u Siriji

Najmanje 12 civila je poginulo u noćnom bombardovanju posljednjeg pobunjeničkog grada u sirijskoj provinciji Dera, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

 

 

 

Ta opoziciona organizacija, koja ima veliku mrežu izvora širom Sirije, nije mogla da precizira da li su napad izveli sirijski ili ruski avioni.

"U utorak uveče su izvedeni vazdušni i artiljerijski udari na Navu, posljednji pobunjenički grad na zapadu provincije Dera", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, i dodao da je stradalo 12 civila.

Sirijska vlada je preuzela kontrolu nad gotovo čitavom provincijom, putem ofanzive pokrenute 19. juna i sporazumom o "pomirenju", koji su pobunjenici bili prinuđeni da prihvate i koji faktički znači kapitulaciju.

Pobunjeni gradovi i sela su jedan za drugim prelazili pod kontrolu vlade. Slični pregovori su vođeni i za Navu, u kojoj živi desetine hiljada ljudi.

"Pregovori se i danas nastavljaju da bi Nava potpala pod sporazum o pomirenju", rekao je Abdel Rahman.

Za zauzimanje pobunjeničkih uporišta širom zemlje, sirijska vlada je koristila taktiku istovremenog bombardovanja i pregovaranja s pobunjenicima, koji bi na kraju bili primorani da se predaju pod pritiskom vatrene moći sirijske vojske i njenih saveznika.

"Intenzivno se bombarduju brda blizu Nave koja drže džihadisti", naveo je Abdel Rahman.Snage predsjednika Bašara el-Asada drže više od 90 odsto provincije Dera.

Nedostaje im samo jedno parče teritorije u kom uporište ima Islamska država, i koje je sad na meti vojske.Takođe, sirijska vojska je u nedjelju otvorila novi front u susjednoj provinciji Kuneitra, koja se graniči s demarkacionom linijom na Golanskoj visoravni, čiji veći dio je okupirao i anektirao Izrael.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније