Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: P.B. ]

17. 07. 2018. 18:37 >> 18:40

JAPAN I EU

Sporazum koji će naljutiti Trumpa

Japan i Evropska unija bi trebalo danas da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini koji će pokriti trećinu globalne ekonomije, očigledno suprotan protekcionističkoj politici koju zagovara američki predsjednik Donald Tramp.

Do potpisivanja dolazi u trenutku pojačanih globalnih trgovinskih napetosti, nakon što je Tramp uveo carine na uvoz aluminijuma i čelika kao i na kinesku robu i krenuo da povećava takse u automobilskoj industriji, što je potez koji će pogoditi evropsku i japansku privredu.

"Šaljemo snažan signal svijetu da i dalje vjerujemo u otvorenu trgovinu i da protekcionizam nikada nije pravi odgovor", saopštila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom ranije ovog mjeseca, kada su se države članice složile sa potpisivanjem sporazuma.

Predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk i Evropske komisije Žan Klod Junker trebalo bi da potpišu sporazum, zajedno sa japanskim premijerom Šinzoom Abeom, na ceremoniji u Tokiju.

Zatim ga moraju ratifikovati evropski i japanski parlament, što se očekuje narednih mjeseci.

Sporazum, najveći do sada koji je postigla Evropska unija, ujediniće oko 600 miliona ljudi na oba tržišta, a trebalo bi da stupi na snagu početkom naredne godine.

Prema sporazumu Japan će ukloniti carine na 94 odsto cjelokupnog uvoza iz Evropske unije, uključujući 82 odsto poljoprivrednih i ribljih proizvoda.

Evropska unija će ukloniti 99 odsto carina na uvoz iz Japana.

Ukinuće tarife na uvoz japanskih automobila i kamiona u osmoj godini kao i televizora u šestoj godini primjene sporazuma.

Potpisivanje je trebalo biti obavljeno u Briselu 11. jula, ali je otkazano nakon obilnih kiša i poplava u Japanu u kojima je stradalo 220 osoba.

Dvije strane će danas potpisati i sporazum o strateškom partnerstvu koji je namijenjen jačanju saradnje o pitanjima mira i bezbjednosti, kibernetičkog kriminala, energetske efikasnosti i klimatskih promjena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније