Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Radio Slobodna Evropa, Objavila: P.B. ]

16. 07. 2018. 09:33 >> 09:27
6

U IRANU

Bičevan jer je pio alkohol prije deset godina

Iranskim muslimanima je zabranjeno da piju alkohol, a za to krivično djelo predviđena je kazna od 80 udaraca bičem.

Vijest da je kontroverzna kazna izvršena nad čovekom koji je pio na vjenčanju prije više od jedne decenije zbunila je organizacije za zaštitu ljudskih prava, piše Radio Slobodna Evropa.

Iranski državni mediji izvijestili su da je 10. jula u istočnom gradu Kašmaru javno išiban muškarac identifikovan samo kao M.R.

Kazna je objašnjena presudom koja mu je izrečena prije 10 godina, nakon što je proglašen krivim za konzumiranje alkohola na vjenčanju kada je imao 14 ili 15 godina.

Prema državnom Klubu mladih novinara, vjenčanje se pretvorilo u tragediju kada je rasprava među gostima na zabavi rezultirala smrću 17-godišnjeg dječaka.

Tužioci u Kašmaru su navodno rekli da M.R. nije bio uključen u nasilje.

Krivični zakon islamske republike koji predviđa kaznu zbog konzumiranja alkohola za muslimane 80 udaraca bičem oduvijek je bio razlog za nezadovoljstvo grupa za zaštitu ljudskih prava.

Zbog ovog slučaja "Amnesty International" je ostao u nevjerici.

U izvještaju od 11. jula, borci za ljuska prava osudili su šibanje u Kašmaru nazivajući ga "još jednim stravičnim primjerom istaknutih prioriteta iranskih vlasti" i "šokantnim zanemarivanjem osnovnih ljudskih prava”.

"Niko, bez obzira na godine života, ne treba da bude podvrgnut bičevanju," navedeno je u izvještaju Filipa Lutera, direktora za istraživanja i promociju "Amnesty Internationala" za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

"Zvuči nevjerovatno da je dijete gonjeno zbog konzumiranja alkohola i osuđeno na 80 udaraca."

Bičevanje ukazuje na dugogodišnju praksu.

Iran praktikuje bičevanje i druge međunarodno zabranjene tjelesne kazne uključujući amputaciju, kamenovanje i osljepljivanje.

Prema Iranskim krivičnim zakonima, više od 100 krivičnih djela predviđa kazne bičevanjem.

Tu spadaju krađa, prevara, konzumiranje ili prodaja alkohola, kao i moralni zločini kao što su ljubljenje u javnosti, homoseksualne radnje i seksualni odnosi između neudatih muškaraca i žena.

Kazne bičevanjem za preljubništvo i bogohuljenje se tumače kao blage.

Tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, nije neuobičajeno da Iranci budu osuđeni na bičevanje zbog javnog obroka tokom sati čišćenja.

Iranski sudovi su takođe osudili neke novinare da budu bičevani zbog njihovog rada.

Iranski aktivisti za ljudska prava procjenjuju da iranski sudovi izriču stotine kazni svake godine, a nekoliko desetina se sprovodi.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava kažu da je mnogim ljudima potrebno bolničko liječenje nakon bičevanja, a neki slučajevi završavaju smrću.

Međunarodne organizacije su više puta tražile od Irana da zabrani ovakvu praksu, ali zemlja je do sada ignorisala te zahtjeve.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније