Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

14. 07. 2018. 11:36 >> 11:23
1

STIGAO U ADIS ABEBU

Predsjednik Eritreje u prvoj posjeti Etiopiji poslije 22 godine

Predsjednik Eritreje Isajas Afevorki stigao je danas u prvu posjetu Etiopiju poslije 22 godina sukoba, u cilju približavanja dvije zemlje, javila je agencija AP.


Nekoliko hiljada ljudi okupilo se Adis Abebi gdje su raspoređene jake snage bezbjednosti. Afevorkija, koji je došao u trodnevnu posjetu, dočekao je premijer Etiopije Abij Ahmed.

Dvije zemlje dogovorili su se nedavno da okončaju sukobe i potpisale su deklaraciju o miru i saradnji.

Eritreja je bila dio stare etiopske države. Početkom 1960-ih osnovan je pokret za nezavisnost Eritreje koji je doveo do trodecenijskog građanskog rata. Eritreja je 1993. godine stekla nezavisnost.

Susjedi su ratovali od 1998. do 2000, duž zajedničke granice, a sukobi su okončani odlukom suda u Hagu kojom se definišu granice.

Etiopija je početkom juna saopštila da će u potpunosti prihvatiti uslove mirovnog sporazuma iz 2000, što je bio veliki korak ka smirivanju tenzija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније