Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 07. 2013. 21:05 >> 21:05

ELEKTRONSKO ŠPIJUNIRANJE

SAD skidaju oznaku "tajno" sa dokumenata

Američke špijunske agencije namjeravaju da skinu oznaku tajnosti s dokumenata o programu elektronskog špijuniranja koji sprovodi NSA.

Deklasifikovanje dokumenata moglo bi biti izvršeno još ove sedmice, s ciljem da se javnosti pruži više informacija o programu „Prizma", što je u skladu sa zalaganjem direktora NSI Džejmsa Klapera, za više transparentnosti, rekao je neimenovani izvor u obavještajnoj službi.

„Dokumenta će takođe uključiti informacije o radu Suda za špijuniranje u inostranstvu koji radi u tajnosti“, rekao je on, prenosi Rojters.

Taj sud je osnovan 1978. godine i nadležan je da Ministarstvu pravde SAD ili američkim obavještajnim agencijama, odobrava prisluškivanje i druge forme elektronskog nadgledanja, kao i potrage za osumnjičenim špijunima i teroristima.

Informacije koje je objelodanio Snouden o programu prisluškivanja američke vlade, uzburkale su međunarodnu javnost zbog otkrića da su američke obavještajne agencije prikupljale podatke na osnovu telefonskih razgovora i preko drugih sredstava komunikacije, vezano za američke i strane državljane kao sredstvo u borbi protiv terorizma, podsjeća britanska agencija.

Odluka da se objelodane informacije o programu nadgledanja koji sprovodi američka vlada, za koji obavještajci kažu da je pomogao da se osujete teroristički napadi, dolazi u trenutku kada pojedini američki poslanici žele da zauzdaju taj program zbog zabrinutosti za privatnost podataka.

Pravosuđe SAD optužilo je Snoudena za odavanje tajnih podataka. On se od 23. juna nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma „Šeremetjevo", gdje je doputovao iz Hongkonga pošto je objelodanio da njegov bivši poslodavac - američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) sprovodi program elektronskog špijuniranja.

Snouden je podnio 16. jula zahtjev za privremeni azil u Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније