Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

11. 07. 2018. 22:04   >>  21:51

NA MITING

Talibani preuzeli odgovornost za napad u Pakistanu

Pakistanski talibani danas su preuzeli odgovornost za samoubilački napad na miting, u kom je ubijen sekularni političar i još 20 ljudi, dvije nedjelje prije izbora.


Portparol talibana Mohamad Hurasani rekao je da je meta napada bio skup Narodne nacionalne partije (ANP) u Pešavaru i da je ubijen kandidat za regionalnog poslanika Harun Ahmed Bilur. 

U napadu je povrijeđeno 65 ljudi.

Islamski ekstremisti gaje netrpeljivost prema toj partiji od vremena kada je ona vladala u provinciji Kiber Pahtunhva, čiji je Pešavar glavni grad, od 2008. do 2013.

U to vrijeme je vojska izvodila veliku ofanzivu protiv ekstremista u dolini Svat. Islamisti su uzvratili talasom napada prije izbora 2013, ubivši stotine pristalica ANP.

Bilurov otac je 2012. ubijen u samoubilačkom napadu.

Talibani su saopštili da je sinoćni napad osveta za vladavinu ANP i najavili još sličnih napada, pozvavši ljude da se drže podalje od skupova ANP.

Napad su osudile političke partije i vlada. Tehnički premijer Nasir-ul-Mulk naredio je vojsci i policiji da obezbijede mir tokom izbora 25. jula.

Do napada je došlo par sati nakon što je vojska saopštila da će rasporediti više od 370.000 ljudi na glasačkim mjestima da bi se obezbijedili slobodni, fer i transparentni izbori. To je pet puta više vojnika nego na izborima 2013, kada je bezbjednosna situacija bila mnogo gora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније