Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

11. 07. 2018. 08:26 >> 08:13

U BRISELU

Danas počinje dvodnevni samit NATO

Lideri 29 zemalja članica NATO, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trampa, sastaće se 11. i 12. jula na samitu u Briselu, najavljeno je na sajtu Alijanse.

 

 

 

Fokus dvodnevnog samita u Briselu biće jačanje odbrane, borbe protiv terorizma, ali i ravnomjerana raspodjela troškova za odbranu, saopštio je NATO.

Lideri članica NATO raspravljaće o pravičnijoj podjeli troškova za odbranu, pitanju na kom insistira predsjednik SAD, navodeći da je najveći finansijski teret na plećima njegove zemlje i zahtijevajući od ostalih članica da povećaju izdvajanja.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je uoči samita da je u proteklim godinama postignut napredak kada je ova tema u pitanju.

"Očekujemo da osam članica ove godine povećaju izdvajanje za odbranu na dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), u poređenju sa samo tri članice koje su to činile u 2014", rekao je Stoltenberg.On je kazao da NATO ulaže milijarde u modernizaciju opreme i povećava doprinos misijama i operacijama.

"Procjenjujemo da će evropski saveznici i Kanada dati dodatnih 226 milijardi dolara za odbranu u periodu između ove i 2024. godine", rekao je generalni sekretar NATO.

Lideri će razgovarati i o borbi protiv terorizma, pokretanju novih vojnih obuka u Iraku, u kojima će učestvovati stotine NATO trenera.

U Briselu se očekuje i poziv lidera NATO Skoplju da pokrene pregovore o članstvu. Po zaključenju tih pregovora, Alijansa će moći da pozove Makedoniju da postane 30. članica.

Crna Gora je prvi put na samitu kao punopravna članica NATO-a.Crnogorsku delegaciju predvodi predsjednik Milo Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније