Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 07. 2018. 21:40   >>  23:03

DENUKLEARIZACIJA

Tramp uvjeren da će Kim poštovati dogovor

Predsjednik SAD Donald Tramp izrazio je danas uvjerenje da će lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un poštovati datu riječ o denuklearizaciji, uprkos optužbama Pjongjanga da Vašington u pregovorima postavlja zahtjeve "u gangsterskom stilu".

"Vjerujem da će Kim Džong Un poštovati ugovor koji smo potpisali, i još značajnije - naše rukovanje. Dogovorili smo se o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. S druge strane, Kina bi mogla da vrši negativan pritisak protiv dogovora zbog našeg stava o trgovini - nadam se da neće", naveo je Tramp na Tviteru.

To je prva javna reakcija Trampa poslije optužbi Severne Koreje na kraju dvodnevnih pregovora s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, vodjenih u petak i subotu u Pjongjangu, prenosi Asošiejted pres.

Dok je Pompeo kao produktivne ocijenio razgovore sa sjevernokorejskim zvaničnicima, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje saopštilo je da je posjeta Pompea Pjongjangu "za žaljenje".

Pjongjang je u subotu naveo da su SAD izdale duh samita Trampa i Kima, održanog 12. juna u Singapuru, time što su uputile "jednostrane zahtjeve za potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje".

SAD i Sjeverna Koreja tek treba da postignu sporazum o uslovima po kojima će Pjongjang odustati od svojih programa naoružanja, u okviru obaveze prihvaćene na samitu 12. juna da "radi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Tokom Pompeove posjete Pjongjangu, treće od aprila, trebalo je da počnu pregovori dvije strane o detaljima dogovora iz Singapura.

Posjeta Velikoj Britaniji po planu

Američki predsjednik ostaje pri planu da ove nedjelje otputuje u zvaničnu pojsetu Velikoj Britaniji, uprkos ostavke dvojice britanskih ministara, šefa diplomatije Borisa Džonsona i ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa, saopštila je danas Bijela kuća.

"Predsjednik i dalje s nestrpljenjem očekuje sastanak s premijerkom (Terezom Mej) 13. jula i dalje jačanje specijalnih odnosa između SAD i Velike Britanije", rekla je portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders.

Tramp bi trebalo da prisustvuje samitu NATO 11. i 12. jula u Briselu poslije čega je planirana posjeta Londonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније