Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

09. 07. 2018. 16:17 >> 17:33

NAKON MINISTRA ZA BREGZIT

I Boris Džonson podnio ostavku

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson podnio je danas ostavku na tu funkciju usred rastuće političke krize u toj zemlji oko strategije za Bregzit.

Džonson je drugi britanski ministar koji je podnio ostavku u 24 časa, pošto je juče to učinio i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, nezadovoljan planom premijerke Tereze Mej za buduće odnose Londona i Brisela.

Dauning strit je saopštio da je Mej prihvatila Džonsonovu ostavku i da će uskoro biti objavljeno ko je novi šef britanske diplomatije, prenosi (BBC). Ona je već na mesto novog ministra za Bregzit postavila britanskog evroskeptika Dominika Raba.

Međutim, urednica lista Gardijan objavila je na Tviteru da prijatelji Borisa Džonsona tvrde da je on pisao svoju ostavku u trenutku kada je Dauning strit već objavio njegov odlazak.

Urednica BBC Laura Kvensberg navela je da je odlazak Džonsona doveo Mej "u tešku situaciju" pošto on nije bio "običan" ministar, već glavni zagovornik izlaska Velike Britanije iz EU u referendumskoj kampanji 2016.

Odlazak Džonsona će podstaći spekulacije o mogućoj promjeni na čelu konzervativaca i vlade, kazala je Kvensberg.

Mej danas treba da govori u parlamentu o novom planu za Bregzit kojem se protive mnogi poslanici njene Konzervativne stranke.

Takođe razjedinjena konzervativna britanska vlada postigla je na 12-časovnom sastanku u petak dogovor o jedinstvenom planu za buduće trgovinske odnose Londona s EU. Mej je tada dobila saglasnost svih članova vlade da Briselu predloži zadržavanje trgovinskih odnosa poslije Bregzita.

Taj plan, koji predstavlja takozvanu "meku" varijantu Bregzita, podrazumijeva da Velika Britanija i EU zadrže slobodnu trgovinu za robu, ali ne i za usluge koje čine veliki dio britanske privrede.

Velika Britanija bi trebalo 29. marta 2019. da zvanično napusti članstvo u Uniji, tačno dvije godine od zvaničnog pokretanja procedure Bregzita.

Zbog previranja u britanskoj vladi oko Bregzita, Džonson nije prisustvovao današnjem sastanku s ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana na samitu u Londonu u okviru Berlinskog procesa, prenio je Gardijan.

Mej: Nijesmo se slagali oko sprovođenja Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej odala je danas priznanje dvojici svojih ključnih ministara koji su podnijeli ostavke i rekla da se nijesu slagali oko najboljeg načina da se do kraja sprovede Bregzit.

"Ne slažemo se oko najbojeg načina da sprovedemo našu zajednišku obavezu da poštujemo rezultate referenduma" iz juna 2016. rekla je premijerka u obraćanju britanskim poslanicima.

Na referendumu 2016. 52 odsto Britanaca izjasnilo se da Britanija izađe iz EU.

Pad funte poslije ostavki ministara

Britanska funta pala je danas u odnosu na druge valute usled novih previranja u vladi premijerke Tereze Mej oko Bregzita.

Funta je u odnosu na dolar i euro pala više od 0,2 odsto, pošto je ranije danas bila u plusu u odnosu na obje valute

Poslije sinoćnje ostavke ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa funta je dobila na snazi sa spekulacijama da će odlazak oštrog zagovornika Bregzita omogućiti "mek" izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

S ostavkom ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, međutim, dovodi se u pitanje liderska pozicija premijerke Mej, što je oborilo britansku valutu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније