Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

04. 07. 2018. 14:30 >> 14:18

U BEČU

Rohani:Očuvati nuklearni sporazum

Predsjednik Irana Hasan Rohani pozvao je danas tokom posjete Beču na očuvanje nuklearnog sporazuma uprkos američkom povlačenju.

 

 

 

"Dokle god to bilo moguće za Iran, mi ćemo ostati vjerni sporazumu i nećemo se povući, ali pod uslovom da i mi imamo koristi od toga", rekao je Rohani i dodao da će Iran ostati, ako druge potpisinice sporazuma garantuju interese zemlje.

Predsjednik Irana traži podršku ostalih potpisnica jer su SAD pored povlačenja iz sporazuma najavile i sankcije Iranu.Agencija Irna javila je da će se ministri inostranih poslova pet zemalja potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom sastati u petak u Beču, prvi put od američkog povlačenja.

U Beču je u julu 2015. godine potpisan nuklearni sporazum Irana sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

Sporazum je omogućio da Iran izađe iz međunarodne izolacije i da se dio ekonomskih sankcija ukine toj zemlji.

Iran je zauzvrat obećao da odustaje od nuklearnih težnji i eventualne proizvodnje atomske bombe.

Rohani je prije Austrije boravio u Švajcarskoj, koja u Iranu zastupa američke interese, jer SAD i Iran nemaju diplomatske odnose.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније