Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Agencije, Objavio: I. P. ]

25. 06. 2018. 07:30   >>  07:18 19

ERDOGAN PROGLASIO POBJEDU

"Pobijedila je Turska i svi potlačeni u svijetu"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora, na kojima je, prema nezvaničnim rezultatima, osvojio novi mandat, ali ovoga puta sa izvršnim ovlašćenjima.


"Nacija mi je povjerila odovornost predsjedavanja i izvršne dužnosti. Pobjednik na ovim izborima je demokratija, volja građana, pobjednik je narod", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

On je proglasio i pobjedu Narodnog saveza, izborne koalicije njegove Stranke pravde i razvoja i male Stranke nacionalnog pokreta (MHP) na parlamentarnim izborima, navodeći da imaju većinu u skupštini od 600 poslaničkih mjesta, prenosi AP.

"Nadam se da niko neće pokušati da baci sjenku na rezultate i naudi demokratiji, kako bi sakrio svoj sopstveni neuspjeh", rekao je Erdogan.

Naglasio je da je narod na pomenutim izborima odlučno stao u zaštitu svoje slobode i budućnosti.

“Narod koji je juče golim rukama zaustavio tenkove, topove, avione, helikoptere i naoružanje pučista, istim tim rukama je danas stao u zaštitu svoje slobode i budućnosti. Pobijedila je Turska, turski narod, ali i svi potlačeni ljudi u svijetu”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako će biti nastavljeni veliki napori kako bi Turska ostvarila sve zacrtane ciljeve i narednih godina.

"Snagom koju ste nam dali na biralištima, svi zajedno ćemo ostvariti ciljeve naše zemlje za 2023. godinu", rekao je turski predsjednik, dodajući da Turska nastavlja i borbu protiv terorista.

"Turska je odabrala odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija, od PKK-a do FETO-a. Povećaćemo međunarodni ugled naše zemlje", kazao je Erdogan.

Na kraju je poručio da će njegova zemlja nastaviti i dalje uspravno i hrabro da korača.

"Ovaj rezultat je potvrda da ćemo biti uspravni naspram svih koji nas prijeko gledaju, od terorista pa do globalnih interesnih krugova", istakao je Erdogan u obraćanju okupljenim pristalicama AK Partije.

Na predsjedničkim izborima Erdogan je osvojio 52,8 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,1 odsto prebrojanih glasova, prenosi Rojters pozivajući se na turske medije.

Kada je riječ o rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,68 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,2 odsto prebrojanih glasova. 

Glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila je 22,55 odsto glasova, dok je saveznik Erdoganove partije Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila 11,28 odsto glasova, navode mediji.

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzusa od deset odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

Portparol glavne opozicione Narodne republikanske partije Bilent Tezdžan tvrdi da je prerano proglasiti pobjedu Erdogana na predsjedničkim izborima jer, kao navodi, glasovi iz najvećih gradova još nijesu prebrojani. 

On je na konferenciji za novinare, pozivajući se na podatke te partije, rekao da će biti drugog kruga izbora. 

S druge strane, portparol turske vlade Bakir Bozdag rekao je da turski narod izabrao Erdogana kao prvog predsjednika, koji će imati izvršna ovlasćenja prema novom sistemu. 

Prema tom sistemu, ukida se funkcija premijera. 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније