Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2018. 11:33   >>  11:36 2

ISTORIJSKI TRENUTAK

Saudijke od danas mogu da voze

Samo nekoliko sati nakon što je na snagu stupila odluka kojom se ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljava da sjede za volanom, Saudijke su počele da voze.

Nakon nekoliko decenija zabrane, od ponoći je na snazi odluka kojom se dozvoljava ženama da voze automobile, prenosi Anadolija.

Televizijski kanali ”Ihbariyye” i ”Al Arabiya” emitovali su snimke na kojima je moguće vidjeti žene kako voze već u prvim satima otkako je odluka stupila na snagu.

Saudijska Arabija je početkom juna izdala prvih 10 vozačkih dozvola ženama. Tih 10 žena prošlo je kratak test vožnje pošto već imaju vozačke dozvole drugih zemalja.

Neke od žena koje su učestvovale u saobraćaju prvi put kao vozači rekle su da su bez teksta i da ne mogu da vjeruju da se to zaista dešava, prenosi AP.

One su rekle i da su im kolege vozači na putu bili predusretljivi i da su im davali podršku.

Zabrana ženama da sjednu za volan bila je jedinstvena u svijetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inostranstva koji su je poredili sa vlašću talibana u Avganistanu.

Njeno ukidanje pozdravili su saudijski zapadni saveznici kao novi progresivni trend.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud u septembru je saopštio da će žene u toj zemlji od 24. juna moći da voze.

U zemlji su nekoliko puta od 1990. organizovane kampanje da se ženama dozvoli vožnja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније