Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 06. 2018. 11:33 >> 11:21

OZLOGLAŠENE

Preminuo osnivač tajne službe Južne Koreje

Kim Džong Pil, osnivač ozloglašene južnokorejske tajne službe KCIA i bivši premijer, preminuo je danas u Seulu u 93. godini, saopštio je njegov sekretar.

  

 

 

Bivši zvaničnik je bio figura prvog plana konzervativne političke klase u Južnoj Koreji.

Zajedno s bivšim predsjednicima Kim Jung Samom i Kim Dae Džungom, smatrao se jednim od najuticajnijih političara u zemlji od 1980. do 1990 godine tokom takozvane "ere tri Kima".

Bio je premijer Južne Koreje od 1971. do 1975. i od 1998. do 2000. godine. Ušao je u politiku 1961. godine podržavajući generala Park Čung Hea poslije vojnog udara.

Kim je tada osnovao KCIA koja je učestovala u represiji protivnika vlasti. Vodio je i tajne pregovore 60-ih godina o normalizaciji odnosa s Japanom, bivšom kolonijalnom silom u regionu.

Stručnjaci smatraju da je bio majstor u vođenju koalicione politike i da je uspijevao da politički izađe jači poslije raznih previranja u zemlji jer je "znao da se snalazi u složenim vodama južnokorejske politike".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније