Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta; B.V.

21. 06. 2018. 15:01 >> 14:49

EVROPSKI SUD

Brejvik ostaje u izolaciji

Evropski sud za ljudska prava odbacio je danas žalbu masovnog ubice iz Norveške Andersa Beringa Brejvika koji smatra da je njegova skoro potpuna izolacija u zatvoru predstavlja nehumano i degradirajuće ponašanje prema njemu.

 

Sud je ocijenio da žalba Brejvika, koji je ubio 77 ljudi 2011. godine, ne otkriva nikakva kršenja ljudskih prava i da ne može da se prihvati zbog greške u osnovi.

Sud je naveo da je ovo konačna odluka na koju ne može dalje da se žali.

Tridesetdevetogodišnji Brejvik se obratio sudu u Strazburu kada je iscrpio sve pravne mogućnosti u Norveškoj, od kada je Vrhovni sud odbio da razmatra njegovu žalbu u junu 2017. godine. Brejvik je u međuvremenu promijenio ime u Fjotolf Hansen.

"To je olakšanje. Nadam se da sada više o njemu nećemo razgovarati jako mnogo godina", rekla je za Frans pres Lisbe Kristin Rejneland, predsjednica grupe podrške za žrtve norveškog ubice, koja je sama izgubila 18-ogodišnju ćerku u njegovom napadu.

Brejvik je tužio državu Norvešku navodeći da su mu prava povrijeđena izolacijom u zatvoru i zaključio da je država prekršila član tri Evropske konvencije o ljudskim pravima kojom se zabranjuje svako "nehumano" ili "degradirajuće" ponašanje prema zatvorenicima.

Okružni sud u Oslu se složio s njegovom žalbom u presudi 2016. godine koju je poništio apelacioni sud u martu 2017. godine. Norveški Vrhovni sud odbio je da razmatra njegovu žalbu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније