Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

21. 06. 2018. 11:20 >> 11:08

NEMA AKTIVNOSTI

Šta je tačno Kim obećao Trampu da će uništiti?

Poligon za raketna testiranja, koji je sjevernokorejski lider Kim Džong-un navodno obećao da će uništiti, veliki je objekat u zapadnom dijelu Sjeverne Koreje.

 

 

 

 

Taj poligon se koristi za testiranje raketa dugog dometa.

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je novinarima, poslije samita sa Kimom 12. juna, da je sjevernokorejski lider obećao da će uništiti jedan od svojih raketnih poligona, što bi bio jedan od najkonkretnijih ustupaka Sjeverne Koreje na sastanku u Singapuru, a Tramp tada nije precizirao o kojoj se lokaciji radi.

Međutim, neimenovani američki zvaničnik rekao je juče da je riječ o poligonu Sohae za lansiranje satelita na zapadu zemlje, rekavši da je Sjeverna Koreja "koristila ovu lokaciju za testiranje motora na tečno gorivo za svoje balističke rakete dugog dometa", prenosi danas Rojters.

Poligon o kojem je riječ prvi je identifikovao CBS njuz, a inače je to najnovije među poznatim velikim postrojenjima za testiranje raketa Sjeverne Koreje. Sohae je uspostavljen 2008. godine, a nadomak njega se nalaze istraživačka postrojenja za raketni razvoj, kao i toranj za podršku balističkim raketama. Taj poligon je pretežno korišćen za testiranje velikih motora "paektusan" za rakete dugog dometa kao što je "hvasong-15".

Sjeverna Koreja ima i druge objekte za testiranja, ali bi gašenje ovog - ukoliko se realizuje - bilo značajno, ukazuju neki analitičari, dok drugi smatraju da bi zatvaranje tog poligona bilo prije simbolični gest nego potez kojim bi se tehnički onesposobili raketni kapaciteti te zemlje.

Ne zna se, međutim, kada bi tačno Sjeverna Koreja mogla da uništi taj poligon, a uz to, Pjongjang nije javno potvrdio da je Kim tako nešto obećao, napominje britanska agencija. Upitan juče da li je Sjeverna Koreja išta uradila u pravcu denuklearizacije poslije samita u Singapuru, američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je novinarima da "ne zna ništa o tome".

"To je, zapravo, sam kraj procesa. Detaljni pregovori nijesu počeli. Ne bih to očekivao u ovom trenutku", izjavio je Matis. Grupa za praćenje aktivnosti Sjeverne Koreje sa sjedištem u SAD, pod nazivom "38 North", saopštila je da je analiza krajem prošle nedjelje pokazala da nema znakova bilo kakve aktivnosti u pravcu uništavanja poligona Sohae ili bolo kog drugog poligona

za raketne probe.

Iako je Tramp hvalio samit u Singapuru kao veliki uspjeh, skeptici su postavili pitanje da li je on uopšte išta tamo postigao, s obzirom na to da Pjongjang, koji je odbio da se jednostrano nuklearno razoruža, nije ništa novo opipljivo obećao u zajedničkoj pisanoj deklaraciji, zaključuje Rojters.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније