Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 06. 2018. 20:35   >>  20:24

JUŽNA KOREJA TRAŽI

Pjongjang da predstavi plan koraka ka denuklearizaciji

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in pozvao je danas Sjevernu Koreju da predstavi plan konkretnih mjera ka denuklearizaciji, što se smatra pritiskom na sjevernokorejskog vodju Kim Džong Una tokom njegove posjete Pekingu.

Kim Džong Un završio je danas treću posjetu Kini u ovoj godini, prenijela je kineska agencija Sinhua, uz ocjenu da su se odnosi Kine i Sjeverne Koreje znatno poboljšali.

Sinhua je javila da je vođa Sjeverne Koreje danas i juče imao sastanke sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, i da je rekao da je njegova posjeta Kini prilika za "produbljavanje prijateljstva" i unapređenje odnosa.

Istovremeno, južnokorejski predsjednik je rekao ruskim novinarima uoči posjete Moskvi da Pjongjang treba da predstavi izvodljiv plan za ukidanje svog nuklearnog programa, i pozvao SAD da što prije preduzmu odgovarajuće mjere.

Mun Džae-in koji se u dva navrata sastao sa Kim Džong Unom proteklih mjeseci, rekao je da je sjevernokorejski lider voljan da odustane od nuklearnog programa i usredsrijedi se na ekonomski razvoj, ako dobije garancije bezbjednosti svoje zemlje.

Mun je za Kima rekao da je "iskren", pažljiv" i "učtiv".

Američki predsjednik Donald Tramp i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un imali su 12. juna istorijski sastanak u Singapuru koji je završen potpisivanjem zajedničke deklaracije.

Tramp i Kim su postigli sporazum o kojem je malo konkretnog, ali su tu garancije SAD za bezbjednost Sjeverne Koreje i ponavljanje Kim Džong Una o posvećenosti "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније